Bagedystvinder: Julen er smagen af malt og appelsin

For vinder af Den store bagedyst Sæþór Kristínsson er julen smagen af islandske barndomsminder

En af Sæþór Kristínssons kreationer i Den store bagedyst forestillede den tilsandede kirke i Skagen.
En af Sæþór Kristínssons kreationer i Den store bagedyst forestillede den tilsandede kirke i Skagen. . Foto: DR.

Julen er smagen af malt og appelsin. Jeg er vokset op i Island, og der fik vi som børn altid serveret appelsinsodavand blandet med maltøl – uden alkohol naturligvis. Når jeg drikker det samme i dag, bliver jeg altid ført tilbage til barndommens minder. Jeg er glad for, at jeg endelig har fundet en dansk forhandler. Det er heller ikke jul for mig uden glaseret hamburgerryg med kandiseret ananas på.

Julen er duften af krydret bagværk. Duften af kanel, ingefær og nelliker, der breder sig i huset. Efter min mor gik bort, har jeg overtaget småkagebagningen. Jeg har nogle bestemte småkager, som jeg forbinder med min barndom, og min kæreste har andre, så vi plejer at bage mange forskellige ting.

Julen er lyden af støj. Jeg har fem søstre, og når vi alle er samlet, så taler vi i munden på hinanden og griner højlydt, mens børnene løber rundt og leger.

Julen er synet af julelys, når mørket falder på. Det kan godt blive lidt for prangende og ”se mig og alt mit lys på mit hus”. Folk skal selvfølgelig gå efter det, de synes er flot, men jeg kan godt lide, når det bliver holdt på et sobert niveau. Vi har selv en lille lyskæde snoet rundt om altanen, som spreder lys og hygge ind i lejligheden.

Julen er følelsen af nærvær med familien. Jeg har i lang tid ikke haft lyst til at holde jul, fordi jeg ikke kunne forene mig med det religiøse aspekt af højtiden. Men efter en lang snak med mine søstre er jeg kommet frem til, at jul lige så meget er en tradition, der handler om at være sammen med sine nærmeste.

Til jul kan vi alle være samlet uden at have travlt, og det betyder ikke noget, om man ligger på sofaen eller spiller et spil. Det vigtigste er, at vi hygger os.