Prøv avisen
Lørdagsmad

Begynd kirkeåret med en fest og fransk fiskesuppe

Bouillabaisse er en ret, man kan eksperimentere med. Dog er det vigtigst, at suppen ender med at være intens i smagen. – Foto: Poul Joachim Stender.

Første søndag i advent og det nye kirkeår bør fejres med et festligt måltid bestående af fisk og skaldyr

Da julen nærmest allerede begynder i oktober, er jeg træt af pebernødder, gløgg og flæskesteg i november.

Vi har nytår i kirken første søndag i advent. Kirken er på alle områder forud for resten af samfundet. En måned før alle andre begynder vi for eksempel på et nyt år. Hvorfor i alverden skulle vi ikke fejre det med festlig mad som fisk og skaldyr? Gør op, i alt fald første søndag i advent, med pebernødder, gløgg og flæskesteg.

Det verdslige års nytår har ikke patent på seafood. Fisk er et kristent symbol og hører derfor hjemme ved det kirkelige nytår. Farven på fiskesuppen er blålilla som adventstidens kirkelige farve. Og netop ved at lave en af de fineste og mest kraftige fiskesupper, der findes, den franske bouillabaisse, understreger man den fest, der ligger forude i det nye kirkeår.

Ligesom suppen er stærk og nærende, er de søndage, der venter os i det nye kirkeår, fulde af styrke og næring.

Bouillabaisse er en ret, man kan eksperimentere med. Brug de fisk, skaldyr (muslinger kan anbefales), grøntsager og krydderier, som man synes er bedst. Det vigtigste er, at suppen ender med at være så intens i smagen, at man lykkelig kan udbryde: ”Glædelig advent!”.