Belgiens hvide guld er atter efterspurgt

Belgien er julesalatens hjemland. Den let bitre grøntsag kan indgå i mange retter og har de seneste år oplevet en renæssance

Erwin Toeback i gang med at høste julesalat. Det er altafgørende, at julesalaten står i total mørke, da skuddene ellers vil udvikle grønne og langt mere bitre blade.
Erwin Toeback i gang med at høste julesalat. Det er altafgørende, at julesalaten står i total mørke, da skuddene ellers vil udvikle grønne og langt mere bitre blade. Foto: Thomas Andreasen

Erwin Toeback fjerner med hænderne nænsomt det øverste lag jord, hvilket åbenbarer en række små, lyse gevækster. Derefter brækker den belgiske landmand forsigtigt de hvidlige skud, der i Danmark er kendt som julesalat eller endivie, af og lægger dem i en kasse. De brunlige, lange rødder, som skuddene er vokset ud på, kommer i en anden kasse.