Bibelen på vandretur i Rigas stræder

Bibelen var den første af omkring 8000 bøger, som en menneskekæde flyttede i den lettiske hovedstad Riga. Tværs gennem Rigas centrum til Letlands nye moderne Nationalbibliotek

0Bøgerne fra det gamle nationalbibliotek vandrede på en to kilometers lang tur fra hånd til hånd gennem Rigas historiske centrum og over broen over floden Daugava, for til sidst at ende på hylderne i Letlands nye, moderne Nationalbibliotek. –
0Bøgerne fra det gamle nationalbibliotek vandrede på en to kilometers lang tur fra hånd til hånd gennem Rigas historiske centrum og over broen over floden Daugava, for til sidst at ende på hylderne i Letlands nye, moderne Nationalbibliotek. –. Foto: Ota Tiefenböck.

En to kilometer lang menneskekæde bestående af mennesker i alle ældre flyttede sidste lørdag omkring 8000 bøger fra Letlands gamle Nationalbibliotek til Nationalbibliotekets nye, moderne bygning.

Bøgerne vandrede på en to kilometers lang tur fra hånd til hånd gennem Rigas historiske centrum og over broen over floden Daugava, for til sidst at ende på hylderne i Letlands nye, moderne Nationalbibliotek. Den første og samtidig den ældste bog, der blev sendt af sted fra Nationalbibliotekets gamle bygning, var en bibel, fortæller Nationalbibliotekets informationsmedarbejder, Augusts Zilberts.

LÆS OGSÅ: Kristenforfølgelser øger bibeluddeling

Det er en bibel på lettisk, publiceret i Sankt Petersborg i 1825. Nationalbiblioteket fik den foræret af den første tyske ambassadør i Letland kort efter Letlands selvstændighed i 1991, fortæller Augusts Zilberts.

Letterne er gladefor bøger og er stolte af deres nye Nationalbibliotek, og det var derfor ikke noget problem at finde de omkring 15.000 mennesker, der deltog ved dagens arrangement, som ud over det praktiske ved at få flyttet bøgerne også havde til formål at symbolisere den måde, bøger formidler viden på.

Bøger, der går fra hånd til hånd, er et godt symbol på den måde, viden bliver givet fra generation til generation, fortæller Augusts Zilberts og tilføjer, at den ældste deltager i dagens menneskekæde var 100 år gammel, mens de yngste småbørn kom med deres forældre.

En af de yngre deltagere, 18-årige studerende Arnis Akermans, som deltog i arrangementet sammen med sine jævnaldrende venner, er ikke i tvivl om, at også hans generation har brug for bøger.

I dag har computere overtaget, og man kan finde mere eller mindre alt på nettet, men jeg kan alligevel godt lide at læse bøger, især bøger om videnskab og historie. Der er noget dejligt ved at have en bog i hånden, fortæller han.

Det tog knap fem timer at få flyttet bøgerne. Bibelen forlod Nationalbibliotekets gamle bygning klokken 12, mens den sidste bog ankom til Nationalbibliotekets nye bygning klokken 16.45. Heller ikke her var det helt tilfældigt, hvem der sendte den første bog af sted, og hvem der tog imod den i bibliotekets nye bygning.

Den første bog blev sendt af sted af den bibliotekar, der har været ansat længst på biblioteket, hele 45 år, mens den blev sat på hylden i den nye bygning af den yngste bibliotekar, som kun har været ansat i to måneder, fortæller Augusts Zilberts og tilføjer, at en af Nationalbibliotekets store ambitioner er at være et sted, hvor unge skal kunne lide at komme.

Vores nye, moderne bygning giver mulighed for mange aktiviteter, vi ikke havde mulighed for i vores gamle bygning. Derudover sender bygningen med sin spændende arkitektur helt andre signaler end den gamle biblioteks grå og kedelige bygning, siger Augusts Zilberts.

Ud over at deltage i selve menneskekæden blev letterne også bedt om at donere deres favoritbog eller en af deres mest specielle bøger til biblioteket og skrive en dedikation eller en historie forbundet med bogen på bogens første side. Nationalbiblioteket har på nuværende tidspunkt ikke overblik over, hvor mange bøger biblioteket har fået ind, men melder om en stor interesse for projektet.

Arrangementets officielle navn var Bogelskernes kæde vejen til lyset og var udover indvielsen af Letlands nye Nationalbibliotek også en markering af, at Riga er europæisk kulturhovedstad i 2014.

Begivenheden bliver i løbet af året markeret med en lang række kulturaktiviteter.