Prøv avisen
Læserhistorie

Bibelen tæmmede ustyrlige befalingsmænd

En aften, da vores sergent var helt ustyrlig og i færd med at rasere mit skab under de værste besværgelser, stod han pludselig med min bibel i hånden. Vi måtte have enkelte personlige effekter i skabet, og jeg havde altså en bibel, og det lammede ham fuldstændig, skriver en læser.

Hvis man ude i felten lå og læste i sit felttestamente, kunne det også dæmpe en rigtig grov og højtråbende befalingsmand, skriver en læser

Da jeg var soldat i begyndelsen af 1960'erne, var forholdene undertiden helt uhyrlige i forhold til det, man i dag byder soldaterne. Hver aften havde vi stueeftersyn, hvor sergenterne rigtig kunne boltre sig. Vi stod alle ret ved vore senge, mens det hele blev endevendt og efterset.

Der blev søgt efter støv og set efter, om alt på hylder og i skabe lå pænt, og det gjorde det så aldrig. Derfor var det almindeligt, at alt blev revet ned fra hylderne og flået ud af skabene under banden og svoren.

En aften, da vores sergent var helt ustyrlig og i færd med at rasere mit skab under de værste besværgelser, stod han pludselig med min bibel i hånden. Vi måtte have enkelte personlige effekter i skabet, og jeg havde altså en bibel, og det lammede ham fuldstændig.

Først stod han stum og gloede på bogen for så omsider at fremstamme en undskyldning om, at han da ikke havde været ude på at såre mig, hvorpå han brølede et ”Fortsæt” og skyndte sig ud af stuen. Og fra den dag var han altid varsom med at skælde ud over de ting, som jeg havde i skabet.

Dengang kunne man også ovre på Kuffen, som vi kaldte KFUM's soldaterhjem, få udleveret et felttestamente, hvilket jeg benyttede mig af. Jeg har det endnu, og det er helt buet af at have ligget i min baglomme i mere end et år, og man kan se vandskader, der viser, at det har været med mig under alle forhold.

Hvis man ude i felten lå og læste i sit felttestamente, kunne det også dæmpe en rigtig grov og højtråbende befalingsmand.

Så ud over, at man havde godt læsestof i ledige stunder, så var Det nye Testamente en særdeles nyttig genstand.

Andre læser lige nu