Biblioteker laver takeaway-poser

Landets biblioteker har været lukkede i over en måned, men nu begynder flere biblioteker at tilbyde takeaway-poser eller levering af bøger til læselystne danskere.
Landets biblioteker har været lukkede i over en måned, men nu begynder flere biblioteker at tilbyde takeaway-poser eller levering af bøger til læselystne danskere. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Der er blevet mere tid til at læse, men hvordan finder læserne frem til bøgerne, når bibliotekerne har lukket? Svaret er takeaway-poser!

I Gribskov har kommunen i denne uge indført en ordning, så borgere kan bestille bøger og afhente dem i en pose foran et af kommunens tre biblioteker i Helsinge, Græsted og Gilleleje. Ifølge www.tv2lorry.dk er der stor interesse for tilbuddet. Når brugerne har bestilt bøger, sender biblioteket en mail med et nummer og et fast afhentningstidspunkt, når bogposen er klar. Man kan vælge op til fem titler, hvis de altså er hjemme. Samtidig indfører bibliotekerne også en lykkepose, hvor bibliotekaren selv blander en pose med bøger, der bliver sprittet godt af og kommer i corona-karantæne i 48 timer.

Andre steder i landet kan brugere låne bøger uden at møde op på biblioteket. I Struer kan man også bestille bøger i læseposer på bibliotekets hjemmeside. Herefter finder en bibliotekar bøgerne, som leveres til en butik på den anden side af gaden, hvor bøgerne kan afhentes.

Hos Jammerbugt Bibliotekerne bringes poser med bøger, som pakkes efter lånerens ønsker, ud til brugerne. Man kan ifølge TV 2/Nord dog ikke bestille en specifik bog, men låne bøger i forskellige genrer, som man vælger på deres hjemmeside.

Bibliotekerne i Struer, Randers og Holstebro har, siden coronaen lukkede Danmark, haft bogposer-to-go på menuen. Samtidig skal bøgerne først afleveres, når bibliotekerne åbner igen.

Den store interesse for bøger er registreret hos Danmarks Biblioteksforening, der oplyser, at landets biblioteker oplever en stigende efterspørgsel efter lydbøger og e-bøger. Tal fra eReolen viser, at der fra den 12. til den 19. marts var et gennemsnitligt dagligt udlan af e-bøger og netlydbøger på 24.001 mod 15.607 i februar. Over halvdelen af bibliotekerne har valgt at øge den faste kvote af digitale bøger for at efterkomme den stigende efterspørgsel.