Prøv avisen

Dramatisk møde med en blåfugls liv og død

Gennem hele august kom der hver morgen nye blåfugle til, efterhånden som de slidte individer forsvandt. Pupperne findes i skjul ved jordoverfladen, og derfra kryber de nye blåfugle frem om morgenen. – Alle fotos: Michael Stoltze.

Gennem hele august kom der hver morgen nye blåfugle i haven. Sommerfuglen lever et intenst liv, og en havde blot 10 lykkelige sekunder i luften

Jeg har et solrigt sted i haven, hvor græsset får lov til at blive langt.

Der er vilde blomster til glæde for sommerfuglene, der yngler i stort tal. Hver aften sætter mængder af fine blåfugle sig dekorativt i vegetationen for at sove.

Det er et intenst liv at være en blåfugl, og de enkelte sommerfugle lever kun mellem en og tre uger. Og gennem hele august kom der hver morgen nye blåfugle til, efterhånden som de slidte individer forsvandt. Pupperne findes i skjul ved jordoverfladen, og derfra kryber de nye blåfugle frem om morgenen.

Det er mit favoritsted i haven.

For nogle dage siden sad en skinnende, nyforvandlet blåfugl i græsset, da jeg gik min daglige morgentur. Den var krøbet ud af den trange puppehud og havde foldet vingerne ud. De tørrer og hærder på et par timer, og nu var den parat til at indtage verden og nyde sin første dag i frihed. Den sad så fint i græsset med sine perfekte himmelblå vinger vendt mod solens stråler.

Jeg nærmede mig med kameraet, tog nogle billeder af min dugfriske ven og følte mig i godt selskab – glad og opløftet på blåfuglens vegne over, at den var kommet så langt i livet, at den var klar til at flyve omkring, drikke nektar, finde sig en yndig mage og parre sig mellem sensommerens blomster.

Sådan sad sommerfuglen et stund og strålede om kap med morgensolen og var vist lige så lykkelig som jeg. Så tog den glad flugten i fuld fart hen over det lange græs og ind mellem stråene på jagt efter livets lyksaligheder i form af blomster og blåfuglejomfruer.

Men ak! Der var en djævel i paradiset. Efter 10 sekunder havnede den lystige flyver i edderkoppens spind. Djævelen mærkede straks sin jagtlykke og fór som et lyn frem for at sikre sig sin blåfugl, der sprællede for komme fri af nettet. Men edderkoppen vandt. På sekunder blev blåfuglens lykkelige dag forvandlet til død.

Efterkoppen begyndte omgående at spinde sommerfuglen ind i silke. Behændigt brugte den sine ben som pakkemaskine. Den uheldige blåfugl roterede som en karrusel mellem edderkoppens otte ben, og efter et halvt minut var den omdannet til en livløs, cigarformet mumie. Så tog edderkoppen sin fangst og bragte den til sit skjul mellem tidselbladene i kanten af spindet.

Jeg håber og tror, at blåfuglen nød sin morgen og sine 10 sekunder i luften, før den mødte sin skæbne. Døden er et vilkår, der hører til livet som amen i kirken, og man ved aldrig, hvornår den melder sig. For en lille, lynhurtig blåfugl ligger døden på lur overalt i dens verden, der er fuld af farer i form af edderkopper, guldsmede, rovfluer, løvgræshopper, svaler og mange andre glubske rovdyr.

Det var et drama, jeg var vidne til den morgen. Men også en helt almindelig dag ude i naturen, hvor tilværelsen udfolder sig på liv og død.

Edderkoppen blev glad, og siden den lille blåfugls skæbnesvangre morgen har jeg konstateret, at der er masser af mere heldige blåfugle i haven. De parrer sig med forkærlighed blandt rødkløverens blomster.

Blåfuglen i nettet.
Denne blåfuglehan (nederst) var mere heldig. Den nåede både at finde en mage og en rødkløverblomst, hvor den kunne føre slægten videre.