Prøv avisen
Havebrev

Blomsterglæder indendøre i januar

–Illustration: Kræsten Krum Byskov

Det er en lykke at stå op til pelargoniernes fine, særegne duft her i januar-februar, skriver Bjarne Nielsen Brovst

Vi har endnu ikke taget vores julepynt ned. Vi plejer gerne at lade det stå til mindst en uge efter helligtrekonger. Der blev jo brugt uger på at få det alt sammen hængt op i løbet af december måned. Dog er juletræet pillet ned og ligger ude i kvashegnet ude i Skovhaven. Da det blev sat på fod, var dagen aftaget med over 11 timer – nu er dagen tiltaget med 16-17 minutter. Det ser lyst ud!

Er der en stueplante, jeg elsker højt her i januar, er det vore pelargonier. Gudrun og jeg har samlet på den plante stort set hele vort voksenliv og har omkring 60 potter stående rundt i hele huset her på Nordgården ved Jammerbugten. Slægtsnavnet Pelargonium kommer af græsk pelargos, der betyder stork. Mon ikke vi er mange, der har arvet potter med pelargonier fra afdøde forældre, bedsteforældre, onkler og tanter. Det har vi. I flere typer. Rundbladet pelargonier, pelargonium grandiflorum, egentlig fra Sydafrika, ja, flere typer endnu; alle mulige farvenuancer, som vi holder meget af.

Fra februar-marts hen til juli-august vandes de rigeligt med afkalket vand, men fra september til nu nedsættes vandingen. Endnu et fortrin ved denne plante er, at den er nem at formere ved stiklinger. Hvis man synes, den bliver for ranglet og klipper den tilbage, kan man bare stikke stiklinger i god plantejord, holde den fugtig, så varer det ikke længe, før planten kvitterer med god vækst. Nogle foretrækker at sætte stiklingen i vand før plantningen, men min erfaring er, at det er hip som hap. Men på grund af den gro-villighed har vi den således stående alle steder: i soveværelset, skrivestuen, den lille stue, den store stue, de to gæsteværelser, ”den overdækkede”, Orangeriet, Volieren – alle rum er med forskellig temperaturer. Det vil sige fra 7-8 grader til 15-20 grader.

Men der er sandelig mange blomsterglæder her i januar. De står i hvide, røde, lysrøde farver, der hvor der er varmt. Og det er en lykke at stå op til pelargoniernes fine, særegne duft her i januar-februar. Vi har fem store tagvinduer, hvor der står fem-otte potter hvert sted. Ud mod syd og øst blomstrer planterne frodigt, mod nord er der ikke en af pelargonierne, der bærer blomst, men blade og knopper ser lovende ud. Hængepelargonierne, blandt andet P.”La France” og P. ”L`Elegante” giver sig også god tid inden blomstringen, det er dog værd at vente på, for de er meget flotte, når de springer ud. Vi har desuden Dronning Ingrids lyserøde pelargonie fra Gråsten Slot, men der er endnu lang tid til blomstring. Jo, pelargonier er vitterlig planter med et rigt liv, – jeg havde nær sagt fra hele verden – men her i januar/februar giver den også livsglæde.

Sidste år ved denne tid fik vi lavet nye, høje vinduer i stuen ud mod Orangeriet og Volieren. Dyrt, dyrt, men alle pengene værd. Vi købte to store buske, Camellia (Camellia Japonica), der blev anbragt lige uden for vinduerne, og det har vi bestemt heller ikke fortrudt. Hvilken blomsterpragt lige nu. Den ene busk er to meter høj og har fuld udspring af sine dybrøde blomster med de gule støvdragere i fuldt flor. Planten hedder J. ”Barbara Morgen Camellia”. Og det er mærkeligt at følge de to buske her i januar. Den ene busk i fuldt flor, den anden med et væld af blomsterknopper, der springer ud om to-tre uger. Krukkerne står de rigtige steder og tåler lave temperaturer. Jo, også januar-februar har sine blomsterglæder!