Blomstrende fremtid for Møn giver håb for kloden

Blomster, bier og sommerfugle svandt ind til næsten ingenting i Danmark i løbet af det 20. århundrede. Men nu ser udviklingen ud til at vende. På Møn skal et storslået projekt bringe naturrigdommene tilbage, og det giver håb.

Udsigt fra det blomsterrige kalkoverdrev Høvblege. Her har adskillige arter deres eneste og sidste bastion i Danmark. Nu får de mere plads, så de bedre kan overleve.
Udsigt fra det blomsterrige kalkoverdrev Høvblege. Her har adskillige arter deres eneste og sidste bastion i Danmark. Nu får de mere plads, så de bedre kan overleve. Foto: Michael Stoltze.

Møn har sin ikonisk smukke kridtklint, Høvblege og Jydelejet. Mens de fleste har hørt om eller besøgt den maleriske klint, ved de færreste, hvad Høvblege og Jydelejet er. Men biologer og navnlig botanikere og insektinteresserede kender stederne og valfarter dertil, for de to lokaliteter er overlevende rester af det engang så blomstrende og naturrige Danmark. De små områder på Østmøn er tilbage som et helligt Mekka, hvor man kan møde et overdådigt flor af farverige orkideer, skabiose, blåhat, merian, timian, store klokkeblomster og et mylder af sommerfugle. Her i de kalkrige bakker – på de såkaldte kalkoverdrev – har fabelagtige skabninger som horndrager, sortplettet blåfugl og timiankøllesværmer deres sidste danske bastioner. De klynger sig til klintøen med det yderste af neglene og råber på hjælp, og det har de gjort længe.

Historien er, at vi har afskovet, drænet, dyrket og bebygget vores land i en sådan grad, at den vilde natur næsten ikke har nogen steder at være. Den er forsvundet helt eller trængt tilbage til små stumper, hvoraf Høvblege og Jydelejet er to af de vigtigste levende levn.

Timiankøllesværmer findes i Danmark kun på Høvblege.
Timiankøllesværmer findes i Danmark kun på Høvblege. Foto: Michael Stoltze.

Biologer og naturforkæmpere har længe gjort opmærksom på de mønske kalkoverdrev og ønsket, at nærliggende opdyrkede bakker blev taget ud af drift, så de sjældne og truede arter kunne få plads til at brede sig. Men fokus i dansk naturbeskyttelse har hidtil næsten udelukkende været på vådområder, og kun meget langsomt er tørre bakker og blomsterrige højdedrag kommet med. På Røsnæs ved Kalundborg har man genskabt fine lokaliteter, og det samme er man i fuld gang med på Knudshoved Odde ved Vordingborg.

I lang tid har flere danske fonde og fagpersoner sammen med Vordingborg Kommune og Klintholm Gods på Møn arbejdet for at skaffe midler til at udtage dyrkningsjord til natur, så der kan skabes mere plads til de truede og trængte vilde blomster, bier og sommerfugle. Den 17. marts 2023 kunne Vordingborg Kommune sammen med Klintholm Gods, Naturstyrelsen Storstrøm, Ravn-Nature, Geocenter Møns Klint, Aage V. Jensen Naturfond, 15. Juni Fonden og Den Danske Naturfond endelig melde ud, at det var lykkedes at skaffe de nødvendige 40 millioner kroner til at realisere den gamle drøm. De tre fonde bidrager med omkring en tredjedel af beløbet, Vordingborg Kommune bruger en million, som de vandt i den landsdækkende konkurrence om at blive Danmarks vildeste kommune, og resten kommer fra EU's såkaldte LIFE-pulje, der støtter genopretning af natur i medlemslandene. Samarbejdet gør, at de nuværende 300 hektar kalkoverdrev kan bindes sammen med yderligere 300 hektar nyetablerede kalkoverdrev til ét stort, sammenhængende naturområde.

Sortplettet blåfugl har været udbredt over det meste af Danmark, men findes nu kun på Høvblege. Som larve lever den først på timian eller merian, og siden som parasit under jorden hos en sjælden art af stikmyre.
Sortplettet blåfugl har været udbredt over det meste af Danmark, men findes nu kun på Høvblege. Som larve lever den først på timian eller merian, og siden som parasit under jorden hos en sjælden art af stikmyre. Foto: Michael Stoltze.

Der er dermed tale om et af de vigtigste natur-genopretningsprojekter i landet, og det kan meget vel vise sig at blive et afgørende vendepunkt i naturbeskyttelsens historie i Danmark. Det er nemlig tilsyneladende født af en ny, stærk, folkelig medvind for naturen, som ikke er set mage før. Vi er i stor stil begyndt at søge mod naturen og tage ansvar for de medskabninger, vi deler planeten med, og vi genopdager, bliver berørt og fortryllet af det, vi finder ud af. Man kan nærmest tale om en nyromantisk bølge. Det er skelsættende, og det giver håb om, at vi vil magte at passe på det vilde liv af både stort og småt på kloden.

Møn og Vordingborg Kommune viser vejen og går en blomstrende fremtid i møde.