Læsere: Det første jeg ville redde, hvis der var brand, er mine bøger

Den japanske oprydningsguru Marie Kondo har succes med sine oprydningsidealer i Netflix-programmet ”Tidying Up With Marie Kondo”. –
Den japanske oprydningsguru Marie Kondo har succes med sine oprydningsidealer i Netflix-programmet ”Tidying Up With Marie Kondo”. – . Foto: Skærmbillede fra Netflix.

Burde du også få ryddet lidt ud i bogreolen?

Det spørgsmål blev stillet på Kristeligt Dagblads Facebook-side i anledning af et populært program på streamingtjenesten Netflix. Det hedder ”Tidying Up With Marie Kondo”.

Kondo er en japansk oprydningsguru, der i sit oprydningsprogram får deltagere til at folde slipset, smide masser af tøj ud og tømme ud i bogreolen.

Hun mener, at man kun skal beholde ting, hvis de skaber glæde i ens liv, og det gælder også bøgerne.

Hun ejer selv omkring 30 bøger.

Ikke alle er vilde med Kondos oprydningsfilosofi, fremgår det af kommentarerne på Facebook.

”Hver bog i reolen er en dør ind til en anden verden eller til en andens verden. Hver dør og bog gør mig rigere og klogere, og jeg elsker bøgernes tavse tilstedeværelse i stuen,” skriver eksempelvis Susanne Rahbek Jensen i en kommentar.

Det synspunkt er mange enige i:

”Det første, jeg ville redde af mine ting, hvis der var brand, er mine bøger,” skriver Kirsten-Marie Bech Jørgensen.

Jan Dresler skriver:

”Fra min plads lige nu, hvor jeg sidder ved spisebordet i stuen, kan jeg se 493 bøger i reolen her, og på første sal er der nok små 1200 bøger til. Måske, men kun måske, er der måske 70-100 bøger, jeg måske kunne undvære.”

Thorkild Bank Kodal Grønbæk ser bøger som en del af hjemmet: ”Et hjem uden bøger er for mig ikke et hjem,” skriver han.

Nogle er imidlertid enige i Marie Kondos oprydningstips og ser det som en mulighed for at få mere styr på tingene og få ryddet ud i det, der ikke længere skaber glæde.

”Jeg rydder ud i mine bøger – elsker bøger. Men når de ikke giver mening mere, må de videre ud og gøre andre glade,” skriver Alice Kellebjerg på Facebook.

Per Refeldt ser det som en mulighed for at vurdere værdien af de genstande, man har, ved at få ryddet ud:

”Jeg tror, det fortsat er muligt at rydde ud uden at blive åndeligt fattig,” skriver han.

Per Holm Johansen deler den holdning og mener, at bøger i dag er overflødige: ”Støvsamlere. Vi har biblioteker og internet”.8