Moderne forældre går op i økologisk mad, men børn har også sans for æstetik og fællesskab

I dag fokuserer forældre mere på økologisk og sund mad frem for smagfulde retter og måltidsfællesskab

Kyllingelår i vanilje med ærtemos og nye kartofler med løvstilkesmør. –
Kyllingelår i vanilje med ærtemos og nye kartofler med løvstilkesmør. – . Foto: Poul Joachim Stender.

Moderne forældre går op i at give deres spædbørn sund og økologisk mad. Ordsproget ”godt begyndt er halvt fuldendt” passer godt på børnemad. De små skal have det allerbedste. Men forældrene glemmer noget, som vi bedsteforældre ved. Børn har en udviklet smags- og lugtesans. De har også sans for æstetik og fællesskab.

Hver morgen får mit barnebarn Vilhelm havregrød. Forældrene smider havregrynene og vandet ned i en gryde, koger det hurtigt op og serverer det for knægten. I mine øjne minder det om lunken fugemasse. Havregrynene skal nemlig lægges i blød aftenen før. Det gør grøden cremet. Og så skal grynene om morgenen koges sagte op med mælk eller vand og et lille nip salt og sukker. Herefter skal havregrøden serveres med en topping. Og da rabarbersæsonen lige er begyndt, vil alle børn over et år sætte pris på at få deres grød med en sjat velsmagende, lyserød rabarberkompot.

Og så kommer det vigtigste. Uanset hvor travlt forældrene har med at gøre alt parat til deres arbejde og vuggestuen, skal de sætte sig ved et nydeligt opdækket morgenbord sammen med den lille og roligt spise morgenmad med deres barn. Der er mere sundhed for et barn i bordfællesskab end i økologiske havregryn. Inden familien skilles, skal aftensmaden allerede være planlagt. En dreng på et år, som mit barnebarn, vil sætte pris på at få serveret duftende kyllingelår i vanilje med ærtemos og nye kartofler med løvstilkesmør.