Botanisk have vil afkolonisere sine planter

Nye skilte skal gøre besøgende i Londons Kew Gardens opmærksomme på planter, som har forbindelse til den britiske kolonitid og slavehandlen

Sukkerrør er en af de planter, der skal ”afkoloniseres”. I Kew Gardens holder planten til i et af de store imponerende victorianske palmehuse. – Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix.
Sukkerrør er en af de planter, der skal ”afkoloniseres”. I Kew Gardens holder planten til i et af de store imponerende victorianske palmehuse. – Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix.

Først var det statuer, bygninger og mindesmærker, der fik deres forbindelser til kolonitiden og slavehandlen gransket.

Nu er turen så kommet til planter. Den kongelige botaniske have Kew Gardens i det sydvestlige London vil revidere skiltningen, så planter med direktørens ord bliver ”afkoloniseret”.

Første plante, der får en ny beskrivelse, er sukkerrør, som blev brugt i sukkerplantagerne i Caribien, hvor de blev plantet, plejet, høstet og forarbejdet af slaver. I Kew Gardens holder planten til i en af de store imponerende victorianske palmehuse.

Den botaniske have har offentliggjort et manifest, hvor der loves at gennemgå alle planter og ikke mindst se på, om de planter har været brugt til at udnytte folk eller på anden måde er brugt racistisk.

”Vi har en stor opgave med at udbrede fortællingen om de planter. Om hvordan de er brugt af indfødte rundt om på kloden, og hvordan de kom til Storbritannien. Der er tale om komplekse historiske narrativer, og det er vigtigt for os, at vi fortæller de historier på en måde, som giver genklang hos de forskellige dele af samfundet, som vi forsøger at nå ud til,” fortæller direktør Richard Deverell til London-avisen Evening Standard.

Men beslutningen imponerer ikke det konservative parlamentsmedlem John Hayes, der kalder det spild af skatteborgernes penge.

”Dette er et fuldstændigt meningsløst tiltag fra folk, der ikke har nogen forbindelse til følelsen af at være en del af et patriotisk Storbritannien. De skulle hellere bruge deres tid på at potte planter. Det er en typisk bourgeois-liberal arrogance, som ikke klæder folk, der er betalt med offentlige midler,” lyder svadaen i avisen Daily Mail fra John Hayes. Han er medlem af parlamentets Common Sense Group – gruppen for sund fornuft.

Med til billedet h ører, at der i det britiske havesamfund er langt mellem folk med en anden hudfarve end hvid. Det er noget, som havehistorikeren Advolly Richmond oplever, selvom hun er et kendt ansigt fra BBC’s populære haveprogram Gardeners World.

”Nogle gange er jeg det eneste sorte ansigt, når det handler om haver. Jeg har oplevet, hvordan jeg er blevet overvåget af en ansat, når jeg har været i havebutikker. Nogle gange kan det virkelig være svært at føle sig bekvem blandt havefolk,” siger hun i en podcast udsendt af Kew Gardens, som også har indført et erklæret mål om en bedre etnisk spredning blandt de ansatte.

Kew Gardens blev etableret i 1759, i en tid hvor det britiske imperium spredte sig rundt på kloden. Herfra blev mange nye planter hentet hjem, og haven har 50.000 forskellige arter, og den botaniske have er en af de mest populære attraktioner i London.