Brændenælden er mere end bare ukrudt

Den blændende urt har store kvaliteter. Den kan bruges som grøntsag og til fremstilling af klæde. Og den er vært for en hel håndfuld af Danmarks smukkeste sommerfugle. Så den er god at have i haven

Brændenælder på vej i marts. – Fotos: Michael Stoltze.
Brændenælder på vej i marts. – Fotos: Michael Stoltze.

Brorsons ”Op, al den ting, som Gud har gjort” er én lang hyldest til verden.

De fleste husker nok andet vers i Hans Adolph Brorsons lovprisning af mangfoldigheden, hvoraf han nævner nælden som eksempel på en ydmyg plante, som ikke engang de mægtigste konger kan skabe:

Gik alle konger frem på rad

i deres magt og vælde,

de mægted ej det mindste blad

at sætte på en nælde.

Nælden findes og er blot én af vore medskabninger på godt og ondt. De fleste tænker nok mest på det onde. Brændenælder har små, knivskarpe krystalhår, der knækker ved mindste berøring og udtømmer gift. Ethvert barn ved, at man får udslet og en brændende smerte, hvis man rører en nælde. De store er slemme, men liden nælde, der er meget mindre, brænder endnu værre, og i udlandet er der brændenældetræer, hvor bladende brænder som gløder og giver lammelser, der kan være livsfarlige. I sammenligning med dem er vilde, danske brændenælder uskadelige.

En trofast dagpåfugleøje fra haven suger sved af min finger.
En trofast dagpåfugleøje fra haven suger sved af min finger.

Fra gammel tid har tilstedeværelsen af brændenælder i en have været betragtet som tegn på misligholdelse. Men nælder har så mange fortrin og kan vække så mange glæder, at der er rigelig grund til at revidere det traditionelle syn på dem. De er ikke kun onde urter, men også gode planter. I den grad!

Meningen med en have er, at den skal være et lille paradis til nytte og til glæde for alle sanser. I fine og farverige staudebede, rosenhaver og krydderhaver med lavendel, salvie, timian og den slags har nælder intet at gøre. Her er de blot konkurrenter og ubehageligt ukrudt, hvis man som jeg ynder at luge med de bare hænder.

Den flotte admiral lægger sine æg i nælder.
Den flotte admiral lægger sine æg i nælder.

Men andre steder er de velkomne, og i min store have på Koldekilde endda så ønskede, at jeg har plantet nælder på udvalgte steder. De pibler frem meget tidligt på foråret, så det er en af de første vilde urter, man kan samle til køkkenet, hvor den er fortrinlig til suppe.

Når bladene af de helt nye skud bliver kogt, forsvinder deres evne til at brænde, og de smager fremragende. Kunsten at lave en god brændenældesuppe består i at bruge unge skud, der har fået sol, og i at undgå stænglerne, der kan være trævlede og seje.

Når nælden bliver stor (de kan blive over halvanden meter høje), bliver deres stængler tykke og seje.

De er fulde af lange, tynde fibre, og de kan mørnes, hegles og skættes på samme måde som hør, hvorefter brændenældeulden kan spindes og væves til fint og stærkt klæde. Det ældste stykke tøj, man kender fra Nordeuropa, stammer fra Lusehøj på Sydfyn, og analyser har vist, at det er vævet af brændenældefibre. Nældestof fremstilles stadig flere steder i verden og er ved at få en renæssance som bæredygtigt alternativ til andre typer stof.

Dagpåfugleøjens larve er kulsort med snehvide prikker.
Dagpåfugleøjens larve er kulsort med snehvide prikker.

Men mine nælders vigtigste funktion er at være føde for sommerfuglelarver. Nælden er suverænt den vigtigste plante for dagsommerfugle. Hele fem smukke arter er som larver knyttet til nælder: Admiral, dagpåfugleøje, nældens takvinge, det hvide C og nældesommerfugl. Derfor er brændenælder det fornemste adelsmærke i sommerfuglehaven. Og især hvis de vokser et solrigt sted med læ, kan man være så heldig at alle fem arter beslutter sig for at yngle dér. Så heldig var jeg i sommer. Nu ser jeg med fryd de spæde nælder i haven. De er en voksende glæde.