Brevkassen: Vores datter virker deprimeret. Hvordan hjælper vi hende?

Hvordan bliver man glad igen, når man er deprimeret og modløs? Og hvordan kan man hjælpe som pårørende? Annette og Jørgen Due Madsen taler i denne uge om mentalt helbred. "Man skal tage det alvorligt, når livets farver forsvinder," lyder det fra Annette Due Madsen

Lyt til ugens afsnit af "Liv & Sjæl - Spørg om livet" ved at klikke på play-ikonet herover eller på din foretrukne podcast-app. 

Illustration: Sara Gro Vagtholm
Illustration: Sara Gro Vagtholm

I denne uges afsnit taler Jørgen og Annette Due Madsen om mentalt helbred. Et af dilemmaerne er indsendt af Jens Peter og hans kone:

Vi har en datter sidst i 30’erne. Hun har altid været en engageret pige og kvinde. Hun har mand og tre børn og fuldtidsarbejde.

  Men (...) Vi synes, at vores datter virker mindre glad, hun er blevet mere nærtagende, og vi kan se, at hun ikke har den samme umiddelbare glæde, som hun ellers plejer at have. Vi synes også, hun bliver mere irritabel både på sin mand og børnene, når vi er hos dem. 

Vi vil så gerne hjælpe, og vi siger ofte, at de bare skal sige til, hvis de har brug for praktisk hjælp. Vi har forsøgt at sige til vores datter, at vi kan fornemme, at hun nok er lidt stresset, og vi spørger forsigtigt, om hun ikke skulle forsøge at skære ned på nogle ting. Vi har endda haft tanken, om hun mon går rundt og er deprimeret, eller om der er andet i vejen. Hvad synes I, vi skal gøre?

Hvor tæt kan man gå, og hvad siger man, så det bliver til gavn og ikke sårer? For vi synes, der skal ske noget. Vi ved bare ikke hvad.

Annette Due Madsen: “De har virkelig gjort rigtig mange ting rigtigt, og de har stor forståelse for hendes liv. De kan jo ikke helt vide, hvad det handler om. Hun kan jo være i en stresstilstand. Det er ikke sikkert, at hun er decideret deprimeret. Hvis hun har fuldtidsjob og tre børn og har rigtig mange ting, hun skal tage vare på, så kan man meget nemt havne i en stresssituation. Det er der rigtig mange danskere, som har prøvet. Vejen til hende er, at de vover at være personlige og får gang i den gode samtale, hvis der er basis for det. Det kommer jo meget an på hvilken kontakt, man har med sine voksne børn. Det handler om at finde den gode ramme for at tage sådan en snak. Det skal ikke ske hen over spisebordet, når hun lige er flegnet. Men måske invitere hende på café eller finder en rolig stund, når børnene er lagt, hvor man siger: Vi fornemmer, at der er nogle ting, der presser dig rigtig meget, og vi kunne godt tænke os at spørge til, hvordan du egentlig har det. Ikke fordi vi generelt går rundt og bekymrer os, men vi har tænkt, om der er noget, vi kan være behjælpelige med. Eller om der er noget, du trænger til. Det er den lige vej, kan man sige.” 

Jørgen Due Madsen: “Umiddelbart tror jeg ikke, hun er alvorligt deprimeret, men som du siger, så tror jeg, at hun har været i en eller anden længerevarende stresstilstand. Hvis man i en af de her samtaler kunne sige: Det kunne være, at du skulle besøge lægen eller tage et helbredscheck. For at se: Er stofskiftet okay? Har jeg en menstruation, der får min blodprocent til at falde? For det ville være ærgerligt at overse sådan en ting. Og så kunne det være, at lægen kunne henvise til en psykolog. Der er jo tilskud til det, hvis man er i en depressiv tilstand. Og i den grad som hun har problemer, er det ikke sikkert, at hun har brug for noget medicin. Mange stresstilstande handler jo om livsstil. Det handler om at justere på nogle arbejdsrutiner eller måder, man stiller krav til sig selv på. De kunne også være gode forældre, som sagde: Okay, vi hjælper dig økonomisk til ti psykologsamtaler eller noget i den stil.”

Om “Liv & Sjæl”

"Liv & Sjæl” er Kristeligt Dagblads eksistenspodcast om tilværelsens store spørgsmål.

I denne sæson, “Spørg om livet”, dykker vi ned i de bedste, sværeste og evigtgyldige spørgsmål, der i løbet af de sidste 23 år er tikket ind i brevkassen hos brevkasseredaktørerne Annette og Jørgen Due Madsen.

Vært er Sara Gro Vagtholm, der har læst de mere end 500 spørgsmål, for at finde de 10 dilemmafyldte emner, som har fyldt mest i danskernes liv. Det kommer til at handle om alt fra brudte relationer og sorg til sex og samliv.

Inspiration eller hjælp?

Du kan finde alle Kristeligt Dagblads podcasts her eller i Kristeligt Dagblads app.

Har du spørgsmål eller brug for hjælp til at komme i gang med at lytte, er du velkommen til at kontakte kundeservice eller skrive en mail til abonnement@k.dk

Produceret af: Frederik Meldgaard Lauridsen, Inge Scheel Kelstrup og Tora Barsø Bjerre.