Prøv avisen

Debatten om Brexit smitter af på børnene

Enhjørningen har en fremtrædende plads hos britiske børn. – Foto: Iris

Veganere, dovendyr og Brexit er populære emner, når britiske børn i en konkurrence opfordres til at skrive fantasifulde historier. Vinderen er fundet

Debatten om Brexit smitter også af på små ører.

Ordet Brexit går nemlig igen i mange af de fantasifulde historier, som næsten 113.000 britiske børn i alderen 5 til 13 år har sendt ind til BBC’s årlige skrivekonkurrence.

Her er titler som ”Katten der løste Brexit-problemet”, ”Rumvæsener og Brexit” samt ”En enhjørning kaldet Brexit”.

Konkurrencen ”500 Words” er nu i sit niende år, og som titlen siger, så må de unge forfatterspirer bruge op til 500 ord til at fortælle deres historie.

Hvert år gennemgår sprogforskere fra universitetsforlaget Oxford University Press de mange historier for at se, hvad der optager børn, og de har kåret Brexit til årets ord for børn.

”Hvad der er et ekstremt komplekst og svært emne for nogle af de fremmeste politiske hjerner, har inspireret børns kreativitet og opfindsomhed på en virkelig interessant og smart måde,” siger direktør Helen Freeman fra Oxford University Press til avisen The Independent.

Ordet Brexit optræder hele 418 gange mod blot 89 sidste år, og ordet bliver brugt på en mere fantasifuld måde, hvor det tidligere var henvisninger til kedelige voksnes samtaler.

Vegetar og veganer er andre ord, som vinder frem blandt børn, og det er blandt andet blevet til historier om såvel en ulv som en krokodille, der ikke længere vil spise kød.

Mest populær er enhjørninger, som er nævnt 15.000 gange. Blandt rigtige dyr viser historierne en forkærlighed for dovendyr.

Ofte optræder der også rigtige personer i historierne, og her topper fodboldspilleren Christiano Ronaldo foran Donald Trump og Adolf Hitler.

Vinderne i skrivekonkurrencen blev kåret i fredags på dronningens slot i Windsor. I gruppen for fem- til niårige løb Eve Molley med førstepladsen for ”Sne-blodig vindueskarm”, som er en moderne udgave af ”Snehvide”.

For gruppen op til 13 år vandt Esme Harrison-Jones med en historie om en kylling, der forsøger at krydse en vej.

De to vindere får hver en 1,88 meter høj stak bøger. Det er højden på radioværten Chris Evans, som opfandt konkurrencen for ni år siden. Oven i prisen følger også en gave på 500 bøger til deres respektive skolebiblioteker, og de blev begge lykønsket af Camilla, hertuginden af Cornwall.