Brødet, som også kan lykkes i en dårlig ovn

Med en Römertopf kan man skyde genvej til et godt, hjemmebagt brød, som udmærker sig ved en saftig krumme

Til dette brød er der tilsat 10 gram maltmel, som giver brødet en lidt mere gylden farve. –
Til dette brød er der tilsat 10 gram maltmel, som giver brødet en lidt mere gylden farve. – . Foto: Leif Tuxen.

For nylig døde vores ovn. Et surdejsbrød med smuk gylden skorpe og store luftige huller var dens sidste bedrift, men så ville den ikke længere tændes. Fagfolk blev kontaktet, men der var ikke noget at gøre. Men så kan man vel bare købe en ovn? Helt så let skulle det ikke være.

En ovn er nemlig ikke bare en ovn. Der er et stort udvalg af ovne at vælge mellem, hvis man vel at mærke søger en indbygningsovn. At bygge om i hjemmet for at få en ovn var nok lidt voldsomt, så jagten blev sat ind på et komfur i stil med det gamle.

Det var svært at finde sælgere, som havde bagt brød i de ovne, som de forhand- lede, men vi fandt en model, som blev leveret og fluks taget i brug. Og her måtte vi så sande, at en ovn ikke bare er en ovn. I bedste fald kan en ovn gøre underværker for ens bagværk. Det modsatte er også tilfældet.

Det er i nødens stund, man lærer sine venner at kende, og sådan var det også med dagens opskrift: Brød bagt i en Römertopf. Selvom man har en halvelendig ovn, kan man nemlig lave brød med et godt bid og megen fugtighed.

En Römertopf er en slags lerpotte og bruges typisk som stegeso, men denne sommer lærte jeg at bage brød i den. At lave mad i lerpotter er en tilberedningsteknik som er kendt mere end 2000 år tilbage. Har man ikke en Römertopf, kan man også bruge en glas-stegeso til brødet.

Og ovnen, som skuffede fælt, blev taget retur. Sælgerne vidste ikke meget om brødbagning, men heldigvis forstod butikken sig på udstrakt service.

Opskrift

  • 5,5 dl koldt vand
  • 10 gram gær
  • 100 gram grahamsmel
  • 500 gram hvedemel
  • 15 gram salt
  • Olie til at smørre den skål, hvor dejen hæver.
  • Tip: For et brød med mere gylden nuance tilsæt 10 gram maltmel

Gæren opløses i vandet. Tilsæt mel og salt. Det er vigtigt, at dejen røres grundigt igennem. Har man en rørmaskine, skal man lade den køre otte minutter på høj hastighed. Kom dejen i en rummelig skål smurt med olie. Der er ikke tale om nogen fast dej. Dæk skålen til og stil den i køleskabet i otte til 10 timer. Bager man med den traditionelle Römertopf, skal man sætte den i blød i 20 minutter, inden man sætter den ind i den kolde ovn på næstnederste ovenrippe. Sæt ovnen på 250 grader og lad den varme op i 20 minutter. Hav gode grydelapper klar og tag den varme Römertopf ud og kom dejen i. Sæt brødet i ovnen i 20 minutter og lad det bage ved 250 grader. Så tages låget af. Igen skal man bruge husets bedste grydelapper. Bag brødet videre i 10 minutter ved 250 grader. Hæld brødet ud af lergryden og lad det køle på en rist. Denne portion passer til Römertopf til 2,5 kilo.