Brombærbusken er sommergaven fra haven, der bliver ved med at give

Tiden er inde til at hente sødmen ud af haven. I London er udvalget begrænset, når det kommer til frugt, men der er nok til gode desserter såsom en simpel, engelsk crumble

Crumble er fattigmandstærten – men det en let og god dessert – uanset om frugterne kommer fra haven eller supermarkedet.
Crumble er fattigmandstærten – men det en let og god dessert – uanset om frugterne kommer fra haven eller supermarkedet. Foto: Bjarne Nørum.

Hvert efterår klippes brombærbusken helt i bund – og den kommer tilbage for fuld kraft igen i forsommeren – og bugner nu med brombær, mens de stikkende grene med snor og pinde holdes på afstand fra nærtstående georginer og hortensiaer.

Livskraften i den plante er utrolig, og de små, mørke bær har nu længe været en daglig del af morgenmaden, men udbyttet er til langt mere.

Bærrene er naturligvis bedst friskplukkede, hvor fingrene tager farve fra overmodne bær eller af blod fra nærkontakt med de skarpe torne. Brombær kan også fryses og bruges i løbet af efteråret og vinteren. Et godt tip er at fryse bærrene individuelt. Så læg dem på et bræt, fad eller tallerken, og sæt dem i fryseren en halv times tid. Derefter kan de komme i en frysepose. Fordelen er, at så kan man tage den mængde, der er brug for, i stedet for at tø en hel klump af sammenfrosne bær op.

I dagens lørdagsmad tager vi fat i en engelsk klassiker, crumble. Navnet betyder direkte oversat ”smuldre”. Og det er, hvad denne simple ret, som på dansk kendes under navne som smuldretærte eller smuldrekage, går ud på.

I al sin enkelthed blandes frisk (eller frossen) frugt i bunden af et smurt ildfast fad. Frugten dækkes så med en smuldredej, som i sin simpleste form er mel, smør og brun farin, der er rørt hurtigt sammen. Crumble er lidt af en fattigmandsfrugttærte, som blev populær under Anden Verdenskrig, hvor det ikke sådan var ligetil at få rigtig butterdej med de rationeringsmærker, en almindelig familie havde til rådighed. Crumble er mest kendt som en sød dessert, men den findes også som hovedret, med kød og grøntsager i stedet for frugt, og hvor sukker erstattes med ost i blandingen med mel og smør til at skabe den sprøde top.

Foto: Bjarne Nørum

Men i dagens udgave holder vi os i dessertudgaven. Dybest set kan al slags frugt bruges, og fra haven har jeg hentet friske brombær, rabarber og så overhængende madæbler fra naboens æbletræ, som sender et par grene med solide bitre grønne madæbler ind på vores side af skellet. Ønsker man mere smag, så kan man tilsætte krydderier som kanel. Nødder spiller også fint sammen med desserten. Det kan være hakkede valnødder eller hasselnødder i smudredejen – eller som her mandelflager på toppen. Crumble kan tilberedes dagen før, for så at blive bagt lige før, den serveres rygende varm med is.