Brug knolden til et herligt måltid

Aldrig har jeg været så glad for knoldsellerien, som efter jeg har fundet ud af at servere den bagt hel i al sin rå skønhed med en kerne så blød som et blødkogt æg, skriver Poul Joachim Stender

En selleriknold bagt hel i ovnen skal serveres, så der er noget rudimentært, landligt, råt, maskulint over den. Det dur ikke at placerer den på et sølvfad. –
En selleriknold bagt hel i ovnen skal serveres, så der er noget rudimentært, landligt, råt, maskulint over den. Det dur ikke at placerer den på et sølvfad. –. Foto: Poul Joachim Stender.

lørdagsmad

Knold og Tot, ondt i knolden, hårknold, Ole sad på en knold og sang. Der er mange forskellige knolde. Men den mest velsmagende er selleriknolden, hvor sorterne har fået klangfulde navne som Goliat, Diamant, Brilliant, Monark.

Desværre drev min mor rovdrift på rodfrugternes konge for at spare på madbudgettet. De stinkende selleribøffer, paneret i æg og rasp, var et af barndommens mange kulinariske mareridt. Der var intet mere skuffende dengang end at tro, at man skulle have bøf, og så få en selleri i munden.

Senere hen i livet fik jeg et mere afslappet forhold til den og brugte den flittigt i supper, salater og masser af andre retter. Men aldrig har jeg været så glad for knoldsellerien, som efter jeg har fundet ud af at servere den bagt hel i al sin rå skønhed med en kerne så blød som et blødkogt æg.

Går man ind på internettet og læser om knoldsellerien, bliver man desværre oversvømmet med oplysninger om, hvor sund den er med sine mange vitaminer og sit store indhold af kostfibre. Det er jeg ligeglad med. Jeg tænder på den, fordi den smager bittert og sødt og af den grundsmag, som hedder umani. På nettet står der også, at knoldselleri er god for potensen. Der er snart ikke den frugt eller det skaldyr, der ikke bliver betegnet som et afrodisiakum. Det kunne være rart at spise noget, der virkede modsat. Når jeg er i Jerusalem, tør jeg slet ikke drikke granatæblesaft, selv om jeg elsker den kvægende saft. De siger, at det øger mænds potens kolossalt. Og det er ikke godt for en gift mand i en by med så mange smukke kvinder.

En selleriknold bagt hel i ovnen skal serveres, så der er noget rudimentær, landligt, råt, maskulint over den. Det dur ikke at placere den på et sølvfad. Jeg har prøvet med mange forskellige ting. En gang har jeg placeret den i en lerkrukke beklædt med gran. En anden gang har jeg serveret den placeret i en krukke, der var pænt dekoreret med halm. Måske lidt søgt. På den anden side. Det gælder om bruge knolden, så godt man kan.

Bagt selleri