Catalonien siger nej til vilde dyr i cirkus

Den spanske region følger nu en tendens i Europa, hvor vilde dyr ikke længere er tilladt i cirkus. Danmark tøver dog stadig

To debatter vinder frem internationalt: Debatten om aktiv dødshjælp. Og debatten om menneskets nytteværdi. -
To debatter vinder frem internationalt: Debatten om aktiv dødshjælp. Og debatten om menneskets nytteværdi. -. Foto: ERIC GAILLARD/ Denmark.

For et par år siden forbød den spanske region Catalonien tyrefægtning. Nu er den på vej med et forbud mod, at vilde dyr optræder i cirkus. Det er et stort flertal på seks af de otte partier i det catalanske regionalparlament, der står bag initiativet, som træder i kraft til næste år.

Et lands niveau af civilisation og kultur kan måles på den måde, det behandler sine dyr på, udtalte det socialistiske parlamentsmedlem Jordi Terrades, efter at forslaget blev fremsat forleden.

 Næsten 100 byer og kommuner i Catalonien og knap 50 i resten af Spanien har allerede forbudt dyrs optræden i cirkus. Men mens det generelt stadig er tilladt at bruge vilde dyr i cirkus i Spanien, bliver det altså nu en del af den catalanske dyreværnslov på foranledning af dyreværnsgruppen Libera.

LÆS OGSÅ: Se film og fjernsyn uden et tv

Vi har ikke noget imod cirkus som sådan. Men det er ikke normalt, at dyr skal leve under forhold, der betyder, at de næsten altid er buret inde og ofte bliver mishandlet, siger Liberas formand, Carlos López.

Andre lande i Europa har også indført forbud mod vilde dyr i cirkus, senest Storbritannien, Belgien og Grækenland.

Vi ser klart en trend i Europa og resten af verden. Også lande som Østrig og Holland og lande uden for EU som Israel, Costa Rica, Peru og Singapore har forbud mod vilde dyr i cirkus, og vi forventer, at flere lande vil følge eksemplet, siger Thorbjørn Schiønning fra den danske dyreværnsgruppe Anima.

Han forklarer, at problemet med dyr i cirkus, er, at de lever under forhold, som er uendelig langt fra deres natur.

En elefant i Afrika kan gå op til 80 kilometer i løbet af en dag. I cirkus står elefanten lænket og kan blot bevæge sig nogle få meter. Ofte ser man elefanter svinge hoved og snabel frem og tilbage i et langsomt gentagende mønster. Dette er et tegn på den stress og kedsomhed, som et liv som cirkuselefant medfører, siger Thorbjørn Schiønning fra Anima til Kristeligt Dagblad.