Prøv avisen

Cheesecake med og uden ost

Vintergækker på retur. Insendt af Frode Bitsch Nielsen Foto: image/jpeg

Også ostehadere kan være med om bordet, når der bliver serveret cheesecake

Den smager jo overhovedet ikke af ost!, lyder det ofte med en blanding af overraskelse og lettelse ved bordet, hvis en gæst for første gang sætter tænder i et stykke cheesecake eller som det retteligt hedder på dansk: ostekage. Hvilket egentlig ikke er så mærkeligt, for der er jo tale om flødeost ikke kras parmesan.

Allerede tilbage i de første Karoline-kogebøger kunne man møde en opskrift på cheesecake, så det må siges efterhånden at være en klassiker trods den udenlandske oprindelse. Jeg har efterhånden bagt og smagt utallige variationer, og min ældste datter har i år valgt cheese-cake-tema til sin fødselsdag.Som årene går kan man jo godt få lyst til at variere lidt i lagkageindslaget.

Cheesecake serveres i øvrigt altid kold og kan med fordel laves en dag eller to i forvejen.Cheesecake er en traditionel jødisk dessert, der spises under den jødiske helligdag shavout. Det var også de jødiske immigranter, der i sin tid tog kagen med sig til USA, hvor den ikke mindst i New York nærmest er en slags urban nationalkage. Der findes naturligvis lige så mange slags, som der findes kogebøger og smagsløg. Kagen kan eksempelvis laves uden brug af ovn, hvor man maser digestivekiks til en bund og kommer et cremet fyld ovenpå med flødeost som hoved-ingrediens.

Selv kan jeg bedst lide bagte cheesecakes, og nedenfor har jeg valgt to meget forskellige opskrifter. Den ene har jeg arvet fra min kulinarisk nørdede far. Han har for mange år tilbage fået opskriften af en ældre jødisk dame, og den indeholder ikke ost, men derimod afdryppet ymer. Så her kan alle være med også kagespisere, som vil være sikre på et ostefrit ophav. Den anden opskrift er en helt ny opdagelse. Den stammer fra bogen Vild med chokolade af Elisabeth Johansson i øvrigt en virkelig god dessertkogebog. Det er en chokolade-cheesecake som er utrolig let at lave, smager vidunderligt og ser imponerende ud.

Fru Cohns cheesecake

Man skal i gang med kagen dagen forinden, hvor ymeren skal sættes til afdrypning i et klæde.

Dej:

  • 150 gram mel
  • 100 gram smør
  • 50 gram sukker
  • 1 æg

Fyld:

  • 1 liter ymer
  • 4 spsk mel
  • 4 æg
  • 125 gram sukker
  • 1 knivspids salt
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 tsk revet citronskal
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 2,5 dl piskefløde

Ymeren sættes til afdrypning natten over i et kaffefilter eller i en si beklædt med et viskestykke med en skål under. Når vallen er løbet fra, har man en fast masse en slags ymerost. Dejen blandes og står koldt i køleskab i mindst en time.

Dejen smøres/trykkes ud i en springform i både bund og op ad siderne helt op til kanten. Til fyldet deler man æg i blommer og hvider. Æggeblommerne piskes med sukker og tilsættes citronsaft og -skal, samt salt og vaniljesukker. Ymermassen røres med melet. Æggemassen røres i ymermassen. Pisk fløden og vend den i. Pisk æggehvider og vend dem i.

Kom den luftige masse i springformen oven på dejen helt op til kanten, og bag kagen i 50 minutter ved 200 grader. Dæk kagen med alufolie de sidste 15 minutter, så kagen ikke blive for mørk. Lad kagen stå og køle af i slukket ovn med åben ovndør. Inden servering skal den være helt kold.

Chokolade-cheesecake

Her er vi ude i en kage, hvor det hele går lidt mere tjept.

Bund:

  • 200 gram smør
  • 2,5 dl sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 3 dl hvedemel
  • 1 dl kakao
  • Smør til formen

Fyld:

  • 200 gram mørk chokolade (70 procent kakaoindhold)
  • 300 gram flødeost
  • 3 æg
  • ½ dl sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 2 dl piskefløde
  • 2 spsk kold espressokaffe eller meget stærk kaffe
  • ½ spsk kakao

Blend smør, sukker, vaniljesukker, hvedemel og kakao til en tyk og jævn dej. Læg bagepapir i bunden af en springform cirka 24 centimeter i diameter og smør siderne. Hæld dejen i, glat den ud over bunden og stil formen på køl. Sæt ovnen på 175 grader.

Hak og smelt chokoladen over vandbad. Bland flødeost, sukker og vanilje sammen og tilsæt et æg af gangen. Rør imellem hvert æg. Tilsæt smeltet chokolade, derefter fløde og kaffe og kør til en jævn masse.

Hæld fyldet på den kolde dej og bag kagen i ovnen i 55 minutter. Lad kagen køle af. Sæt den på køl, så den er helt kold ved servering. Sigt kakao over kagen inden servering.