Citrusglæde hjemme rækker kun det halve år

Det kan godt lade sig gøre selv at dyrke appelsin- og citrontræer hjemme i stuen. Men kun i sommerperioden. Om vinteren skal planterne i pasningsordning hos en gartner

En velvoksen citrus i pasningsordning hos Vesterager i Smørum. Her passes de eksotiske planter gennem hele vinteren, og i maj vender de tilbage til deres familier.
En velvoksen citrus i pasningsordning hos Vesterager i Smørum. Her passes de eksotiske planter gennem hele vinteren, og i maj vender de tilbage til deres familier. . Foto: Mette Østergaard.

Citrontræer, oliven, appelsintræer og andre eksotiske fristelser, hvem kunne ikke ønske sig dem hjemme i stuen, netop nu hvor februarkulden har bidt sig fast? Tænk, hvis citrusblomsternes kunne sprede deres vidunderlige duft indendøre på en frostkold dag, og tænk, hvis man kunne plukke et par citroner i ny og næ! Den gode nyhed er, at det godt kan lade sig gøre; den dårlige nyhed er, at det kræver særligt gunstige forhold, hvis det skal lykkes.

LÆS OGSÅ: Vintertid og beskæring hører sammen

En læser spurgte mig, om citrus kunne trives i en lys vindueskarm over en radiator i vinterperioden. Og svaret er ligetil: Det går ganske enkelt ikke! Citrusplanten har brug for masser af lys fra alle verdenshjørner om vinteren, og den har brug for kølighed, ikke stuevarme. En passende temperatur vil være mellem 5 og 15 grader.

Spørgsmålet er, hvad stiller man op, når man frygtelig gerne vil eje en citrus? Svaret er: Find en gartner, der kan passe planten gennem vinteren, og se i øjnene, at citrusglæden derhjemme kun rækker det halve år fra maj til oktober, før planten igen skal i pasningsordning! De gode gartnere kan googles under ord som "planteopbevaring" eller "plantehotel". Jeg har besøgt en af dem, gartner Harry Vesterager Nielsen ved Søsum på Sjælland, der sammen med sit barnebarn, Dennis Vesterager Nielsen, driver firmaet www.planteopbevaring.com .

Her er godt 5000 kvadratmeter moderne drivhuse, hvor lys og varme kan styres, så planterne føler sig hjemme. Planteopbevaringen hos Vesterager består ikke kun i, at planterne kommer levende gennem vinteren, de bliver også fedet op undervejs. Vesterager kommer hurtigt ind på emnet gødning og peger på en stor citrusplante med blade så gule som modne citroner.

"De ser sultne ud," konstaterer han, "og de gule blade er især tegn på stor jernmangel." Vesterager kan dernæst uden videre afsløre, at den gulbladede citron sidste sommer helt sikkert kun har levet af hårdt vandværksvand uden nogen form for gødning. Citronbladene røber alt.

Det, der sker, er, at calciumionerne i det hårde vand indkapsler jernet, og så kan bladene ikke optage jern og ikke danne det grønne klorofyl. Det ses tydeligt på bladene her, fortæller han.

I gartneriet begynder man fra midt i februar, når lyset virkelig har fået magt, at gøde planterne op. Gartneriets vandingsvand er opsamlet regnvand.

"Her kan du se, hvad der sker, når vi begynder at gøde dem op," forklarer Vesterager, "så trækker gødningsstofferne op gennem bladnerverne, der bliver grønne, mens bladvævet stadig er gult. Siden trækker farven ud i vævet, så hele bladet bliver grønt og i stand til at danne energi med solens hjælp. Men det er hårdt for citrusplanterne at mangle gødning, det tager nemlig meget lang tid at få dem i form igen," forklarer han.

Den forklaring er jo et tydeligt hint til alle citrus-dyrkere. Sørg for gennem forår og sommer at vande og gøde planterne. Saml og brug regnvand, hvor det er muligt. Er der kun hårdt vand til rådighed så brug en særlig citrusgødning, der indeholder jern i en form, planterne kan optage.

Et andet problem, der ofte plager citrustræer, er spindemider og minimider. De første huserer på bladenes bagside, de sidste på oversiden. Begge suger de livet ud af bladene, der visner. Miderne er bittesmå og ses bedst med lup.

Vesterager forklarer, at miderne kan komme med vinden eller sidde på bene-ne af et stankelben, så man kan ikke sikre sig mod mider. Heldigvis er de nem-me at slippe af med. Gartnerens råd er at tage planterne med ud på græsplænen, lægge dem ned og sprøjte bladenes over- og underside med bladglans. Bladglans er et produkt baseret på paraffinolie. Olien lægger sig som en hinde over de små kræ, og det tager livet af dem.

Lige nu står citrustræerne klar med de første hvide, duftende blomster i drivhusene, og det sker samtidig med, at der på træerne hænger citrusfrugter i alle størrelser, fra de bitttesmå grønne til fuldmodne gule og orange. Citrustræerne er næsten et år om at modne frugterne, og det har sin charme. Der er altid ny frugt på vej.

Et sultent citrusblad, der netop har fået grønne blad-nerver, fordi det nu vandes med regnvand og gødning. I løbet af nogle måneder bliver hele bladet grønt.
Et sultent citrusblad, der netop har fået grønne blad-nerver, fordi det nu vandes med regnvand og gødning. I løbet af nogle måneder bliver hele bladet grønt. Foto: Mette Østergaard.