Coronavirus forhindrer Torbjørn i at færdiggøre sin bedrift

Torbjørn Pedersen har rejst i seks år for at besøge alle verdens lande uden fly. Den danske globetrotter er ni lande fra at nå sit mål, men er strandet i Hongkong. Jeg er træt og vil gerne hjem, fortæller han

Torbjørn Pedersen er en af de mest berejste mennesker i verden og har allerede besøgt 194 lande på sin foreløbig seks år lange rejse kun med tog, bus og små og store skibe. – Foto: Torbjørn Pedersen.
Torbjørn Pedersen er en af de mest berejste mennesker i verden og har allerede besøgt 194 lande på sin foreløbig seks år lange rejse kun med tog, bus og små og store skibe. – Foto: Torbjørn Pedersen.

H.C. Andersens berømte diktum om at rejse er at leve, tager Torbjørn Pedersen til et helt nyt niveau. I 2013 drog han fra Danmark ud på en temmelig lang rejse, ikke bare Jorden rundt, men for at besøge hvert eneste land i verden, 203 lande i alt. For at gøre missionen endnu mere umulig, måtte han ikke benytte sig af fly på noget tidspunkt. Den rejse ville nok tage fire år, tænkte han dengang.

Nu er der gået seks år, og 41-årige Torbjørn Pedersen fra Bryrup ved Silkeborg mangler kun ni lande.

Men en virus er kommet i vejen og forhindrer ham i at nå sit mål og blive den første til at gennemføre denne Jules Verne-agtige bedrift Jorden rundt.

Torbjørn Pedersen er strandet i Hongkong på grund af de karantæneregler og rejsebegrænsninger, som coronavirus har medført. Og han er faktisk ved at være ret træt og udkørt, skriver han i en mail til Kristeligt Dagblad.

”Jeg er nok mere fanget i dag i Hongkong end på noget tidspunkt på min rejse. Jeg kan ikke krydse ind i Kina, jeg kan ikke komme med nogen af de rederier, jeg har kontaktet, og der er ingen, der ved, hvor længe det med virussen vil stå på,” fortæller han og fortsætter:

”Nu har jeg i over seks år dagligt arbejdet på at nå i mål. Havde jeg givet op blot én gang, ville projektet have været ovre. Det samme gælder, hvis jeg blot én gang ikke kunne finde en løsning. Efter mere end seks år er jeg dødtræt af konstant at skulle kæmpe for det næste land. Jeg er træt af ikke at kunne tage hjem. Jeg er træt,” skriver Torbjørn Pedersen.

Han er allerede blandt verdens 300 mest berejste mennesker, og trods den vanskelige situation har han ikke i sinde at give op, skriver han fra et tog på vej til Hongkong Island, hvor han har et møde, som forhåbentlig kan lede til en kontakt, der måske kan hjælpe ham videre.

Torbjørn Pedersen var i januar på vej til Palau fra Mikronesien, men da ingen skibe kunne sejle ham direkte til målet, måtte han via Hongkong med et andet skib. Undervejs spredtes coronavirus i Kina, og en helt uventet forhindring lå forude.

Den rejseerfarne globetrotter drog ud på sin omfattende rejse for seks år siden også for at sætte fokus på den bedste side af mennesker fra hele verden. Han er goodwillambassadør for Dansk Røde Kors og har hidtil besøgt organisationens afdelinger i 189 lande. Hans rejse handler også om at kaste lys på Røde Kors’ mange arbejdsopgaver, fortæller han.

Torbjørn Pedersen med sit kort, mens han stadig var i Europa. Undervejs har han besøgt Røde Kors’ kontorer og holdt foredrag om sin nu seks år lange rejse til næsten alle lande i verden. – Foto: Torbjørn Pedersen.
Torbjørn Pedersen med sit kort, mens han stadig var i Europa. Undervejs har han besøgt Røde Kors’ kontorer og holdt foredrag om sin nu seks år lange rejse til næsten alle lande i verden. – Foto: Torbjørn Pedersen.

Torbjørn Pedersens noget særprægede rejse vakte en del opmærksomhed både fra den lokale befolkning og medier. Projektet, som han kalder ”Once upon a Saga”, har en Facebook-side med 32.448 følgere.

Rejsen handler om så meget, fortæller han.

”En vigtig del har altid været at demonstrere, at den planet, vi deler, er langt mindre farlig at færdes på, end mange tror. Mennesker er nu engang blot mennesker, og verden over ser man, at folk holder af god mad, sidder fast i trafikken, går på arbejde, dyrker sport, opdaterer sociale medier, lytter til musik og tager selfies. En mors kærlighed er næppe anderledes fra et land til det næste.”

Hvad har du lært på rejsen?

”Der findes til dato ingen, som har besøgt alle verdens lande uden at have fløjet. Det er min bedrift i en verden, hvor blot 200 har formået at besøge alle lande, men mere end 560 har fundet vej ud i rummet. Om jeg når alle lande eller ej uden at flyve, er for andre principielt ligegyldigt. Det, som har betydning, er, hvad rejsen symboliserer. Hvis jeg når i mål, har jeg demonstreret, at selv de mest umulige mål er opnåelige, hvis blot man er villig til at kæmpe hårdt for dem og aldrig giver op. Alle har mål, som de kæmper for: uddannelse, jobsøgning, vægttab, venskaber og så videre. Min rejse er for mange en inspiration, fordi jeg aldrig har givet op og altid har fundet en vej. Og så er jeg blevet meget klogere på filosofien om, at en fremmed er en ven, du bare ikke har mødt endnu. Uden de mange åbne og venlige mennesker, der har krydset min vej, ville jeg næppe været nået så langt.”