Prøv avisen

Da søndagsskolebørn tog på sommerlejr

Kristeligt Dagblad den 27. juni 1960

Det blev for alvor populært i 1960’erne at tage på sommerlejr, hvis man var søndagsskolebarn. Fænomenet blev også beskrevet i Kristeligt Dagblad, kan man læse i en ny serie om sommernostalgi

En naturskøn grund, der går helt ned til strandkanten.

Sådan bliver sommerlejren på Sejerborg beskrevet i en invitation til 2019-sæsonen, som begynder i slutningen af juni og fortsætter til starten af august.

Sommerlejrtraditionen rækker langt tilbage i tiden. I 1960 kunne man læse om fænomenet i Kristeligt Dagblad, da søndagsskolebørn i stort omfang brugte deres sommerferie på at tage af sted på sommerlejr.

I løbet af hele sommeren kunne man læse om søndagsskolebørn, der tog på sommerlejr, en af de første gange under overskriften ”Søndagsskolernes sommerlejr i det dejlige Høve på Sjælland”.

”De københavnske søndagsskolers sommerlejr ’Sejerborg’ i Høve pr. Astubs har nu åbnet portene for det første hold børn fra storbyen. Et ferieophold ved vandet og i dejlige omgivelser er en oplevelse for børnene. I løbet af skoleferien gæstes lejren af tre hold – hvert hold er 14 dage på ’Sejerborg’. ’Sejerborg’ har plads til 200 børn ad gangen,” stod der den 27. juni 1960 i avisen.

Også børn, der boede i oplandet omkring Aarhus, tog på sommerlejr. For eksempel kunne man den 9. juli 1960 læse, at Sommerlejren Strandsborg på Mols havde indledt sæsonen med det første af fem hold søndagsskolebørn fra Aarhus’ opland, ligesom det den 1. august samme sommer blev beskrevet, hvordan 100 søndagsskolebørn fra Djursland og Mols havde ligget i lejr i det såkaldte ”Lærkereden” ved Grenå strand, hvor gårdejer Aksel Thomas udover lejrledere havde fem ”tanter” til at hjælpe sig. ”De fem dage i strålende solskin gik med terrænlege, sportskampe, bibeltimer, skattejagt, oplæsning og forskellig underholdning”, stod der også i artiklen fra sommeren 1960.

Mange søndagsskolebørn brugte tidligere deres sommerferie på at tage på sommerlejr. Dette billede viser nogle danske børn på lejrskole i 1970’erne. – Foto: Ole Hansen/Ritzau Scanpix