Prøv avisen

Danmark får sin egen Luther-eg

Luther-egen i Wittenberg, hvor Martin Luther brændte pavens bandbulle i protest. Nu får Danmark også sin egen Luther-eg. – Foto: Morten Langkilde/ritzau

Sankt Lukas Stiftelsen fejrer jubilæum ved at plante egen version af den legendariske Luther-eg i Wittenberg

Den er blot 25 centimeter i dag, men tillægges en stor betydning. Den lille egetræsstikling, der i næste uge bliver plantet ved Sankt Lukas Stiftelsen i Hellerup nord for København, skriver sig dermed ind i en 500 år gammel tradition. Det er nemlig en såkaldt Luther-eg, der for første gang vil være at finde i Danmark.

Den unge Luther-eg er bragt til Danmark fra Wittenberg syd for Berlin, hvor et mægtigt træ pryder indgangen til byen uden for Elster-porten. Det var nemlig her ved en eg, at den oprørske munk Martin Luther den 10. december 1520 efter sigende afbrændte pavens bandbulle, ”Exsurge domine”, som reaktion på den katolske kirkes afbrænding af hans egne bøger. Og denne eg blev derfor kendt som Luther-egen. Begivenheden er siden blevet mindet med plantning af Luther-egetræer rundt omkring på centrale pladser i 109 tyske byer – og nu får Danmark altså også sin egen.

Det sker ved en lille højtidelighed i kirken i Sankt Lukas Stiftelsen onsdag den 4. oktober, hvor der også vil være gratisk Luther-koncert, oplyser seniorpræst Jakob Rönnow fra Sankt Lukas Stiftelsen. Træet plantes i forbindelse med 500-årsjubilæet for de 95 teser, som Luther slog op på kirkedøren i Wittenberg den 31. oktober 1517.

Der er flere historier knyttet til Luther-egen og om Luthers begejstring for træer og planter. Han skulle efter sigende have holdt meget af at opholde sig i haver og nød træer og blomster. Han valgte selv en hvid rose i sit segl, der symboliserer troens glæde, trøst og fred.

En anden anekdote fortæller, at Luther engang blev spurgt, hvad han ville gøre, hvis han fik at vide, at verden ville gå under i morgen? Hvorefter han svarede ”Så ville jeg plante et æbletræ i dag”. På grund af denne historie er der blevet plantet æbletræer mange steder ved kirker, også danske.

Den oprindelige Luther-eg fra Elster-porten var så berømt, at den katolske Napoleon Bonaparte 300 år senere huggede træet om, da hans tropper erobrede Wittenberg. I 1830 plantede man en ny Luther-eg, og det er det træ, man stadig kan se, og som den danske eg i Sankt Lukas Stiftelsen er en direkte stikling af. Luther-egen ved Sankt Lukas Stiftelsen er er en såkaldt stilk-eg, Quercus robur, der kan blive op til 20 meter høj.