Danmark har fået nye luksusbiblioteker

Aarhus og Herning har fået nye biblioteker midt i byen, og folk strømmer til i de rummelige omgivelser. Svendborg drømmer stadig om nye faciliteter

Dokk1 ligger lige ud til havnen i Aarhus og er et stort multi-kulturhus med fokus på bøger. –
Dokk1 ligger lige ud til havnen i Aarhus og er et stort multi-kulturhus med fokus på bøger. – . Foto: Stig Nørhald/Scanpix.

Aarhus er blevet beriget med et helt fantastisk stort og rummeligt hovedbibliotek, Dokk1, lige ud til havnen for enden af åen, der løber gennem byen.

Dokk1 er en gave til Aarhus fra Realdania, og man må indrømme, at der ikke er sparet på noget fra den rige og generøse giver. Huset rummer alt, hvad man kan drømme om, i det, der reelt er et stort multikulturhus med fokus på bøger, men med de rumlige forhold, som der er i DOKk1, fylder bøgerne ikke det meste. Tværtimod er det alle udenoms-faciliteterne, man mest lægger mærke til.

Intime reolrum har man ikke. Men alt mulig andet. Udsigt over byen og havnen, udendørs terrasser hele vejen rundt om den store bygning med et voldsomt og tungt tag. Og med trapper op og ned flere steder.

Kæmpehuset er tegnet af det lokale arkitektfirma schmidt hammer lassen og rummer mere end noget andet bibliotek i dette land. Her er sågar ammerum, her er legeplads til børnene, her er læsesale, her er læsepladser i behagelige lænestole ved udsigtsvinduerne, her er cafe, studiesale, foredragssale og ikke mindst byens borgerservice i stueetagen.

Og så er her fuldautomatisk P-kælder med plads til ikke færre end 1000 biler. Man kører sin bil ind i en boks, stikker sit dankort i en betalingsautomat, og vupti væk er bilen, kørt langt bort og ned i mørket. Samme nummer laver man omvendt, når man vender tilbage og skal have sin bil igen. Og ud af mørket kommer samme bil tilbage igen.

Nye tider.

Huset har allerede fået Danmarks Biblioteksforenings Pris, og den er man naturligt nok meget stolt af.

I det hele taget er hele havneområdet i Aarhus under voldsom forvandling. Her bygges overalt, især mange nye eksklusivt beliggende boliger. Ude på molerne.

I Herning er der også kommet et nyt, stort hovedbibliotek. Det stod færdigt i august 2014. Midt på gågaden, tæt ved tog og bus, indrettet i et gammelt nedlagt varehus. En stor brutal, trist og skæmmende betonbygning blev med en stor og effektiv indsats forvandlet til et kæmpehus med bogen som centrum og en masse andre relevante tilbud. Så godt er det blevet, at Herning Hovedbibliotek modtog Renoverprisen 2015, stiftet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond. Det er blevet et herligt hus med mange tilbud, her er kaffebar, her er lokalarkiv, bogcafe, lektiecafe, mødelokaler og meget mere, og her er plads i flere etager. Og der kommer et dejligt lys ned fra taget i huset.

Renoveringen af den tunge bygning til et indbydende bibliotek er forestået af entreprenørfirmaet C.C. Contractor. Og det vælter ind med folk, mange flere end før biblioteket flyttede hertil. Og til her og Aarhus valfarter biblioteksfolk fra hele landet og udlandet for at hente inspiration. I Herning har hele operationen med ombygning fra varehus til multibibliotek kostet omkring 100 millioner kroner. Mens øvelsen med et stort og helt nyt bibliotek i Aarhus løb op i 2,2 milliarder kr.

Men ikke alle landets borgere har adgang til så megen biblioteksluksus som i Aarhus og Herning.

Godt nok er der gode nye biblioteksforhold i for eksempel Gentofte, Gl. Holte, Holbæk og andre steder, mens det kniber noget mere i en by som for eksempel Svendborg, hvor man må leve i snævre omgivelser med tæt til bøgerne, indrettet i gamle sammenbyggede bygninger. Omvendt er her intimt og hyggeligt og ikke langt til det, det hele handler om, bøgerne.

Men alligevel ønsker bibliotekarerne mere plads, gerne centralt, og gerne snart, som det har været stillet i udsigt i årevis uden at blive til noget konkret. Drømmen er et nyt stort bibliotek på Frederiksø midt i havnen. Måske lykkes det en dag. Og måske skal man ud for at finde en rig sponsor.

A.P. Møller stammede jo i øvrigt fra Svendborg.