Danmarks mange maleriske døre

Danske provinsbyer og landsbyer har mange maleriske døre, men flere og flere skiftes ud med hvide plasticdøre, og det er ikke ligefrem Peter Olesens livret

Vinderen af fotokonkurrencen arrangeret af Bygningskultur Danmark. Døren sidder i baggården til en gammel truet slagtergård på Enghavevej på Vesterbro i København.
Vinderen af fotokonkurrencen arrangeret af Bygningskultur Danmark. Døren sidder i baggården til en gammel truet slagtergård på Enghavevej på Vesterbro i København. . Foto: Susan Skree.

De fleste af os har gennem livet bemærket en masse smukke og ofte kulørte døre rundt omkring i danske byer. Jeg husker plakater med fine døre fra Ribe, Ærøskøbing, Ebeltoft og andre tilsvarende pittoreske steder. Vist også Aabenraa og Haderslev. Plakater, hvor man helt berettiget praler med byens mange fine døre – ofte i smukke kulører, og det vil sige flere kulører per dør.

Jeg ser de fine døre mange steder. I Svaneke, Gudhjem, Allinge, Hasle, Præstø, Ribe, Ebeltoft, Kerteminde, Faaborg, Rudkøbing, Dragør, Ringkøbing, på Fanø og Rømø og flere andre steder. Jeg er selv vokset op bag en dør med to farver, og naboens havde to andre farver. Det er mere krævende at male med to farver, for det kræver sirlighed og præcision, men resultatet var også derefter.

Hver egn, sin stil og skik og brug. Og, som jeg husker det, fandtes de mest farverige og smittende i det sønderjyske.

I Svaneke handler det for eksempel for mange om at konkurrere om at være den, der kommer først hvert forår med at tjære soklen og male døre og vinduer, så man aspirerer til at være ejeren af det bedst vedligeholdte hus og måske endda få årets pris for det.

Organisationen Bygningskultur Danmark har netop arrangeret en fotokonkurrence med fokus på vores historiske døre og interessante indgangspartier. Både de ældre rokokodøre og de mere simple fra Bedre Byggeskik fra første halvdel af 1900-tallet – sådan en hoveddør, tegnet af arkitekt Marius Pedersen, boede jeg bagved i Holbæk i min barndom. I øvrigt et hus, han vandt en tredjepræmie for i 1916 i en konkurrence udskrevet af Politiken og Akademisk Arkitektforening.

Bygningskultur Danmark har bedt alle interesserede fotografere døre rundt omkring i landet og sende dem ind til Bygningskulturens Hus i København. Fristen var 20. marts, og der kom 292 forslag. Vinderen blev Susan Skree, der vandt med et foto af en slagtergård i et Vesterbro’sk baggårdsmiljø i København, og vi har fået lov at låne fotos fra konkurrencen.

Mange af landets fine, gamle døre skiftes desværre ud løbende, og nu om dage går det rigtig hurtigt. Man kan sagtens få en billig og mere tæt, færdigproduceret dør med karm i et hvilket som helst byggemarked: Silvan, Jem & Fix eller Bauhaus. De er oftest af plastik og hvide og normalt med et lille vindue i toppen – ofte en citronhalvmåneformet rude.

De nye, hvide døre passer som fod i handske til de fleste huse, der udsættes for dem. De skriger langt væk af plastic og ligner mest af alt en badeværelsesdør sat op ud til gaden. Prøv engang, hvor De bor, på museet, lokalhistorisk arkiv eller i egne fotoalbum at finde gamle farvefotos eller malerier af byens huse og deres døre. De fleste vil vise sig at have haft kulører, og nærmest ingen var fra starten hvide.

Derfor skriger det ikke så lidt til himlen, når især gode, ordentlige ældre byer pludselig udsættes for det miskmask med hvide indgangsdøre. Det er helt forkert, og det undrer mig virkelig, at folk ikke selv kan se det, og at de kan holde ud at nærme sig huset dagligt med det fornyede udseende. Men selvfølgelig er ikke alle ligeså sarte, som jeg er.

Der har jo været en grund til, at en del danske byer sværmede for deres fine kulørte døre med særlige karakteristika og lavede og stadig laver ikke kun plakater, men også postkort med dem for at vise turister og andre, hvor smukt her var og er.

Jeg kan derfor kun opfordre danske byer, der gerne vil markedsføre sig selv med særlige karakteristika, til at lave plakater med byernes døre og porte. Det vil få mange til få øjnene op for herlighederne og vænne sig til at dvæle ved kvalitet. Ikke så ringe endda.