Prøv avisen

Dansk kunstner vil forevige prinsesse Diana til hest

Model af rytterstatuen af prinsesse Diana, der kan blive opstillet på Trafalgar Square i anledning af 20-året for den populære prinsesses tragiske død. Foto: www.thepeoplesprincess.com

I anledning af 20-året for prinsesse Dianas død har den danske kunstner Poul R. Weile udformet et bud på verdens 37. kvindelige rytterstatue. Foreløbig har udformningen skabt stor debat i engelske aviser

Siden 2006 har man i Roskilde kunnet beundre en rytterstatue af Margrete I. Men det er en sjælden oplevelse at se en kvinde foreviget til hest – faktisk findes der kun 36 rytterstatuer af kvinder på verdensplan.

Det tal vil øges til 37, hvis den danske kunstner Poul R. Weile, som er bosat i Berlin, får opfyldt sit ønske om at føje prinsesse Diana til listen. I år er det nemlig 20-året for den populære engelske prinsesses død, og i den forbindelse vil kunstneren opføre en seks meter høj rytterstatue, der portrætterer Diana som en ”aktiv, stolt og selvsikker kvinde, som hviler i sig selv, velvidende om sin egen styrke og betydning; en kvinde, der brænder for sin sag.” Det skriver han på hjemmesiden for projektet ”The People’s Princess”.

Her kan man se en model af statuen, hvor Diana i sin højre hånd holder en flamme, der ved hjælpe af VR-teknologi – som kan skabe en meget livagtig kunstig verden i 3D ved hjælp af en computer og specielle briller – skal simulere levende ild, og i sin venstre hånd et konvekst spejl, som tilskueren har mulighed for at se sig selv i. Selve hesten står på taget af en abstrakt betonbil, der igen står oven på en glasbil.

Ifølge kunstneren er der tale om ”et monument for et samfund, som i øjeblikket føler sig fortabt, og som har mistet troen på demokratiet, samfundet og menneskets godhed”. Rytterstatuen skal få beskuerne til at ”tænke over, hvem vi er, og hvad vi gør i den korte tid, vi er her, ved at vise en kvinde, som utrætteligt arbejdede for at forbedre livet for de svage og udsatte”.

Det er dog ikke det budskab, som de britiske medier ser i statuen, og afsløringen har skabt stor forargelse i prinsessens hjemland. Her er det prinsessens påklædning, der er løbet med al opmærksomheden, for den stropløse blå kjole og de højhælede blå sko rimer for briterne ikke på respekt og værdighed:

”Grotesk”, ”bizar”, ”unladylike” og ”en skandaløs fornærmelse mod vores elskede prinsesse” lyder det i aviser som The Sun, Metro og Daily Mail, efter at den danske kunstner har løftet sløret for udformningen.

Ifølge den danske pressekontakt for projektet, Rikke Bank, er reaktionerne et udtryk for et syn på kvinder, som skulpturen ønsker at modsige:

”Ironisk nok er denne reaktion netop, hvad statuen forsøger at imødegå. Avisernes dækning understreger statuens betydning i konteksten af en kultur, som altid dømmer kvinders handlinger baseret på, hvordan de klæder sig, og hvordan de ser ud, frem for hvad de gør,” skriver hun i et indlæg til forsvar for statuen.

Projektet er stadig ikke fuldt finansieret, men hvis det får indsamlet penge nok via offentlige donationer, vil statuen blive støbt i Berlin og opstillet i enten England eller Frankrig. Foreløbig satser kunstneren på at få den opstillet på Trafalgar Square i London.

Det er en sjælden oplevelse at se en kvinde foreviget til hest – faktisk findes der kun 36 rytterstatuer af kvinder på verdensplan. Her rytterstatue af Margrete I i Roskilde. Foto: Kim Agersten / Polfoto
Rytterstatue af briternes Dronning Elizabeth II i Windsor Park. Foto: Tim Ockenden/PA Photos