Danske børn laver deres egen podcast om corona

Hvordan oplever børn coronavirussen? Det kan man få svar på i en podcast lavet af børn i en lejlighed i København og fortalt af små danske korrespondenter både herhjemme og i udlandet

Lulu Palle Munch er redigeringstekniker på podcastserien ”Corona for børn”. – Privatfoto.
Lulu Palle Munch er redigeringstekniker på podcastserien ”Corona for børn”. – Privatfoto.

”Hej og velkommen til den første podcast om ’Corona for børn’. Vi har fået børn rundtom i hele verden til at skrive hjem til os, men inden da kommer der nogle små fakta om coronavirus,” fortæller chefredaktør Ezra på 12 år, som er i studiet sammen med lillebror Leo på 9 år, der har tjansen som underredaktør.

”Corona for børn” er en ny podcast lavet og fortalt af børn, der også har brug for at høre og fortælle om den temmelig anderledes hverdag, de sidder midt i.

Torsdag i sidste uge var for mange børn den første dag uden fysisk skolegang på grund af coronavirussen. Johanne Mygind, som er journalist, sad derhjemme og skulle som mange andre forældre i denne tid hjemmeskole tre børn, da en idé poppede op.

Chefredaktør Ezra Mygind Maxwell til højre med underredaktør Leo Maxwell. – Foto: Johanne Mygind.
Chefredaktør Ezra Mygind Maxwell til højre med underredaktør Leo Maxwell. – Foto: Johanne Mygind.

”Alle dynger os til med elektronisk hjemmeskole, og det fungerer egentlig ikke særlig godt. Så tænkte jeg: Vi kunne også bruge tiden sammen på, at jeg lærer dem noget, jeg selv kan,” siger Johanne Mygind, der selv har lavet podcast.

Det begyndte med et nyhedsbrev, som skulle gøre det ud for danskundervisningen, men udviklede sig hurtigt til en podcast. Johanne Mygind har slået sig sammen med en veninde, som har produktionsselskabet Rakkerpak Productions, og hvis børn, Lulu på 8 år og Sigurd på 12 år, især er optagede af den tekniske del. Johanne Myginds børn, de to brødre Ezra og Leo, interesserer sig mere for det journalistiske. Derfor er arbejdsfordelingen således: Der optages lyd hver dag mellem klokken 9 og 11, hvorefter Lulu og Sigurd sammen med deres mor redigerer optagelserne fra klokken 11 til 13.

”Podcastproduktionen tilfører et formål til en hverdag, der ellers kan virke formålsløs. Og så er det også en måde at nedbryde den isolation, som børn over hele verden befinder sig i netop nu,” fortæller Johanne Mygind.

Indtil videre har børnene haft kontakt med danske børn, der befinder sig i Brønshøj, Trondhjem, Bali, Reykjavik, USA, Sverige, Burkina Faso, Berlin, Barcelona og Marokko. I mandagens episode berettede blandt andre 12-årige William fra Milano, der har været hjemme fra skole i en måned.

”Nogle gange kigger jeg ud fra mit vindue og ser, at der er ingen udenfor. Det er bare så træls. Og jeg har ikke været ude og spille fodbold eller noget som helst i en uge nu. Det er meget irriterende,” fortæller han i podcasten.

William på 12 år er fanget i sin lejlighed på 6. sal i Milano og fortæller om den oplevelse.
William på 12 år er fanget i sin lejlighed på 6. sal i Milano og fortæller om den oplevelse.

”Der kunne jeg bare se, at alvoren gik op for mine børn. Og da børnene i går hørte fra korrespondenten Sixten i England, hvor de stadigvæk går i skole, kunne man i optagelsen høre børn grine. Der kunne jeg se på dem, at de virkelig savner at høre børn, der griner sammen,” siger Johanne Mygind og tilføjer:

”Vi er jo lige pludselig i en situation, hvor børn over hele verden oplever det samme, samtidig med at det har nogle forskellige nuancer, om man er i Burkina Faso, Barcelona eller USA. På den måde giver lydreportagerne også et indblik i, hvordan forskellige stater tackler coronavirussen forskelligt. Hjemme hos os har det været en enormt stærk måde lige pludselig at forstå, at Jorden hænger sammen. Globalisering for begyndere,” siger Johanne Mygind.

Hun forklarer, at podcasten også er tænkt som en service til andre forældre, der skal hjemmeskole deres børn. En måde at starte en samtale om, hvordan verden er, hvordan børnene oplever situationen, og hvordan andre oplever det.

”Måske er det nemmere at forstå, at man skal blive indenfor, hvis man lige har hørt fra William i Milano,” siger Johanne Mygind. Bagefter kalder hun på den 12-årige chefredaktør, Ezra, der et øjeblik løsriver sig fra dagens arbejde og kommer til telefonen for at fortælle om, hvordan det indtil videre har været at lave podcasten.

”Det er vildt sjovt og fantastisk – også at arbejde sammen med så mange børn fra hele verden. Indtil videre har jeg lært, hvordan man laver en podcast – som jeg selv synes er blevet ret god – at skrive som en journalist, og at tale med andre om fakta og stille spørgsmål,” siger han.

Korrespondent Therese, som er fanget i Marokko. -Privatfoto
Korrespondent Therese, som er fanget i Marokko. -Privatfoto

Pludselig ringer Ezras telefon i den anden ende. Det er en kollega, som i et professionelt toneleje får beskeden: ”Jeg bliver lige interviewet af en journalist, så kan vi lige tale om to minutter, det er godt, hej,” inden Ezra vender tilbage til røret.

”Jeg håber faktisk, at hele Danmark vil høre podcasten – og måske mere til. Jeg håber også, at familier vil lytte til podcasten sammen, så der opstår den der særlige stemning, når man lytter til noget sammen. Lidt ligesom i gamle dage, hvor familier så nyheder sammen. Og så kan de voksne og børnene også stille hinanden spørgsmål, hvis der er noget, man ikke forstår,” siger han.

Hvis der sidder børn i Danmark eller andre af verdens lande, som har lyst til at bidrage med lydreportager, kan de på Facebook-siden ”Corona for børn” komme i kontakt med producenterne. Her kan man også finde links til alle episoder af podcasten, som kan høres her!