Prøv avisen

Danske bridge- seniorer er verdensmestre

Her poserer guldholdet efter sejren i lørdags i den kinesiske by Wuhan. Bageste række fra venstre: Henrik Norman Hansen, Søren Christiansen, coach Jan Nielsen, H.C. Nielsen. Forreste række: Steen Schou, Jørgen Hansen, Knud-Aage Boesgaard, holdkaptajn Bo Bilde. – Foto: Danmarks Bridgeforbund

Seks drevne danske kortspillere i alderen 62-69 år har erobret verdensmesterskabet i det populære bridge

Tilskuer- og seertallene er måske ikke helt så store, som når herrelandsholdet i fodbold spiller, eller når Mads Pedersen kører cykelløb. Men de danske bridge-fans var på plads ved computerskærmene i weekenden for at følge med i de 96 kortspil mellem modne danske og engelske herrer, som ved et spillebord i den kinesiske millionby Wuhan skulle afgøre verdensmesterskabet i bridge for seniorer.

Vejen til finalen var lang for de danske seniorer, som gennem to fulde uger har spillet 48 dybt koncentrationskrævende spil hver dag. I den 10. kamp i den indledende runde tabte danskerne stort til England med 21-58, men takket være godt spil i de senere runder lykkedes det alligevel at nå frem til semifinalen, hvor Indien overraskende blev besejret. Herefter var vejen banet for et nyt og afgørende opgør mod englænderne.

Da alle meldinger var afgivet, alle kort lagt på bordet, og alle finalekampens seks sektioner gennemspillet, havde de seks danske herrer besejret de engelske favoritter 194-167. Dermed lykkedes det Danmark for første gang nogensinde at blive seniorverdensmester i bridge.

For at være seniorspiller skal man, som reglerne er nu, være fyldt 61 år inden 1. januar det år, hvor mesterskabet finder sted. Frem mod 2026 bliver aldersgrænsen imidlertid gradvist hævet til 65 år, hvilket indebærer, at de seks danske verdensmestre i flere år frem vil blive ved med at høre til i den nogenlunde unge ende af feltet. Guldvinderne er nemlig mellem 62 og 69 år.

Alderspræsident er Knud-Aage Boesgaard på 69 år, der har spillet på topniveau i imponerende mange år. Han var med til at vinde europamesterskabet for juniorer i 1970, da han var 20 år.

Danmark har også tidligere prøvet at vinde verdensmesterskabet for juniorer 1997, og det danske damelandshold har mange store EM-triumfer i bagagen, idet det her er blevet til guld hele otte gange. Herrelandsholdet har en guldmedalje ved EM i 2004 som hidtil bedste resultat.

At Danmark nu bliver seniorverdensmester er meget passende set i forhold til, at bridge i Danmark er en udpræget seniorsport. Pr. 1. januar 2019 var der i Danmark 25.123 bridgespillere organiseret som medlemmer af Danmarks Bridgeforbund fordelt på 308 bridgeklubber. Langt flere, omkring 200.000 danskere, kender reglerne til det avancerede og koncentrationskrævende kortspil. Præcis hvor mange af klubspillerne, der er over 61 år, er der ikke tal på, men forbundet anslår selv, at det er mindst 20.000 – altså fire ud af fem organiserede bridgespillere.

En undersøgelse for nogle år siden viste, at bridgespillere typisk begynder at spille i klub, når de er 60 år, og i gennemsnit er medlemmer af forbundet i 14-15 år.

Danmark deltog også i dame- og mixed-rækken ved VM i Wuhan, hvor det dog ikke blev til medaljer.