Danske forældre er for dårlige til at pakke bil til ferien

En ud af fire forældre har en forkert tiltro til egne evner til at pakke bil forsvarligt, inden de drager af sted med børn på bilferie, viser en undersøgelse foretaget af Epinion for Børneulykkesfonden og SOS Dansk Autohjælp

Hver fjerde børnefamilie pakker bilen forkert, når de skal på bilferie.
Hver fjerde børnefamilie pakker bilen forkert, når de skal på bilferie. Foto: Berit Roald/Scanpix

Mange af os kender nok situationen, at bilen er pakket til bristepunktet med familiens bagage. Men hvor mange tænker egentlig over, om bagagen er pakket på en forsvarlig og sikker måde? Mens biler bliver mere sikre mod udefrakommende skader, så bliver risikoen for at blive skadet af genstande inde i bilen større, i takt med at vi medbringer flere og flere ting på tur. Løs bagage og små hverdagsting såsom en sodavandsflaske, en mobiltelefon eller en tablet kan gøre stor skade på personer og i værste fald blive dødbringende i et trafikuheld eller ved en hård opbremsning.

Derfor er det bekymrende, at undersøgelsen foretaget af Epinion viser, at hver fjerde børnefamilie pakker bilen forkert, når de skal på bilferie.

”Der kan være grund til at råbe vagt i gevær, hvis så mange børnefamilier drager ud på de europæiske motorveje uden at have sikkerheden i orden,” siger Henriette Madsen, Generalsekretær i Børneulykkesfonden, i en pressemeddelelse.

”Usikret bagage er desværre årsag til unødvendige skader og i nogle tilfælde personskader. Ved at være bevidst om problemet og bruge nogle ekstra minutter på at pakke bilen korrekt, kan det undgås. Derfor sætter vi sammen med SOS Dansk Autohjælp fokus på dette emne for at lære danskerne at pakke bilen sikkert,” tilføjer hun.

Kampagnen ”Pak Bilen Sikkert” blev lanceret tidligere i år og skal med en række gode råd og film hjælpe de ferielystne danskere med at pakke bilen korrekt til sommerens bilferie.

Selvom børnefamilierne ikke er så gode til at pakke bilen sikkert, viser undersøgelsen også, at familierne generelt har stor fokus på sikkerheden inden afgang.

”Det er positivt at se, at mange familier tjekker bilens tilstand såsom dæktryk og oliestand inden afgang, og mange sætter sig ind i forsikringsforhold og nummer til vejhjælp, i tilfælde af at uheldet skulle være ude. Det betyder meget for at forebygge ulykker, men også at man nemt kan komme videre med ferien, hvis man skulle have været uheldig undervejs,” siger Ellen Trolle fra SOS Dansk Autohjælp.

Statistik fra SOS International viser, at i perioden juni, juli og august sidste år havde flere end 8.000 danskere brug for vejhjælp under bilferien i udlandet.