Hvordan blev universet til for 14 milliarder år siden? Det er forskere blevet lidt klogere på

Et dansk studie afslører detaljer om det stof, som opstod lige efter big bang og dannede de første atomer

Hvordan blev universet til for 14 milliarder år siden? Det er forskere blevet lidt klogere på.
Hvordan blev universet til for 14 milliarder år siden? Det er forskere blevet lidt klogere på. Foto: Nasa/Reuters/Ritzau Scanpix.

I en tunnel 60-100 meter under jorden på den fransk-schweiziske grænse i en forstad nordvest for Geneve har man spolet tiden 14 milliarder år tilbage. Intet mindre!

I et for de fleste temmelig uforståeligt og imponerende forsøg er det lykkes forskere at gendanne tiden lige efter big bang, hvor videnskaben mener, at universet, som vi kender det, blev skabt.

Et mikrosekund, det var den tid, forskerne gik efter, for så længe, eller kort tid, handlede målet for forsøget om. Studiet, som danske forskere fra Københavns Universitet har deltaget i, afslører nye detaljer om det stof, som opstod under big bang, og som siden dannede de første atomer, som blev til stof, gas, støv, sten, planeter, galakser og liv.

Forsøget blev udført i partikel-acceleratoren hos Cern – den europæiske atomforskningsorganisation i Schweiz – til at genskabe det stof, eller plasma, som udviklede sig fra at være dets eget stof til at blive en del af atomkerner og byggestenene i vores univers, fortæller You Zhou, lektor på Niels Bohr institutet på Københavns Universitet, i en pressemeddelelse.

Vi spoler lige tiden tilbage for at forstå, hvad det handler om. For cirka 14 milliarder år siden ændrede vores univers sig fra at være meget varmt og fortættet til at udvide sig hastigt, det forskere har døbt big bang. Hidtil har man ikke i detaljer vidst, hvad der skete.

”Vi har undersøgt en særlig type plasma, der hedder Kvark-Gluon plasma, der var det eneste eksisterende stof i universet i det første mikrosekund af big bang. Vores resultater fortæller en unik historie om, hvordan plasmaet har udviklet sig på dette tidlige stadie af universets evolution,” forklarer You Zhou.

Plasmaet, der består af såkaldte kvarker og gluoner, blev skilt ad, da universet udvidede sig, og herefter satte stykkerne af kvark sig sammen og dannede såkaldte hadroner.

En hadron med tre dele kvark danner en proton, der er en del af atomers kerner, som er byggestenene i alt liv og har derved været med til at danne os selv, Jorden og universet omkring os, forklarer Zhou.

Studiet viser, at plasmaet i det første mikrosekund var flydende og havde en glat struktur – lidt som vand, – og at det adskillede sig fra andre stoffer ved konstant at ændre form over tid.

Især det sidste er overraskende nyt for forskerne. Dermed bringer opdagelsen os lidt tættere på at kunne løse mysteriet om universets skabelse set med videnskabelige briller.