Danske genbrugsbriller skærper synet hos Tanzanias forældreløse

I SOS Børnebyen i Arusha samarbejder optikerkæden Louis Nielsen med en tanzanisk optikerkæde, så børn kan få briller via ”eyecampen”

Det er den seksårige Angel med brillerne til venstre og 12-årige Dorcas til højre. Begge bor i SOS Børnebyen i Arusha, Tanzania, og har modtaget danske genbrugsbriller.
Det er den seksårige Angel med brillerne til venstre og 12-årige Dorcas til højre. Begge bor i SOS Børnebyen i Arusha, Tanzania, og har modtaget danske genbrugsbriller. . Foto: Karitte Lind Bejer.

Seksårige Angel Joseph har boet i SOS Børnebyen i Arusha i Tanzania, siden hun var et år.

Den eneste mor, som den spinkle, mørke pige kan huske, er hendes nuværende ”house mama” (husmor) i huset, som hun deler med ni andre forældreløse drenge og piger i børnelandsbyen. Det var også Angel Josephs mor i børnelandsbyen, der opdagede, at der var noget i vejen med pigens øjne, og at hun måske havde brug for en øjenundersøgelse og briller, fortæller Angel Joseph.

”Jeg havde øjenbetændelse og så ikke bogstaverne så godt, når jeg læste. Min mor foreslog, at jeg fik undersøgt øjnene på eyecampen. Jeg fik medicin og briller,” siger hun.

”Eyecampen” er et håndgribeligt eksempel på den aktuelle trend i udviklings- og nødhjælp, der går på, at danskerne gerne vil se, hvem de hjælper, og om hjælpen nytter. Det er resultatet af et samarbejde mellem den danske optikerkæde Louis Nielsen og den tanzaniske optikerkæde Vision Plus.

Optikerne har oprettet et tracking-system, der gør det muligt at følge de brugte danske briller hele vejen fra donoren i Danmark til modtagerne i Tanzania. Når en genbrugsbrille bliver udleveret i det østafrikanske land, bliver der taget et foto af den navngivne modtager. Bagefter bliver fotos og oplysninger uploadet på projektets website, og den danske brilledonor får en sms eller en e-mail med besked om, at vedkommendes briller nu er blevet sat på næsen af en modtager i Tanzania. Herefter kan brilledonoren besøge websitet for at se billedet af ham eller hende, der nu går rundt med donorens aflagte briller i det stærke tanzaniske solskin.

Fordelingen af brillerne foregår fra en mobil klinik udstyret med højteknologisk bærbart synsprøveudstyr. Mobilklinikken bliver forsynet med briller fra Danmark, hvor Louis Nielsen-forretningerne løbende indsamler brugte briller fra kunderne. Seks til otte gange om året kører den mobile optikerklinik ud til udvalgte sundhedsklinikker i det østafrikanske land for at give synsprøver og genbrugsbriller til mennesker, der ellers med stor sandsynlighed ikke ville have fået råd til nogen af delene.

12-årige Dorcas Martin fra børnelandsbyen i Arusha ville ikke have fået de briller, hun modtog fra Danmark for godt et år siden, hvis det ikke havde været for eyecampen. Og hun var meget glad for dem, fortæller hun.

”De hjalp mig til at se bedre, når jeg legede udenfor.”

Datidsformen skyldes, at Dorcas Martin ikke længere har brillerne. For en dag, fortæller hun, lagde hun brillerne på plads i sit personlige skab på det værelse, hun deler med tre andre piger. Da hun kom tilbage igen, var brillerne gået itu. Dorcas Martin kan ikke, siger hun, forklare mere om den mystiske ødelæggelse.

Angel Joseph passer derimod så godt på sine briller, at hun slet ikke har dem på under interviewet. I stedet ligger brillerne trygt og godt på hylden hjemme i skabet.

”Men de er ikke gået i stykker,” understreger hun.