Danskere synger og klapper sammen hver for sig

Vis sammenhold med sang og klap, lyder privat opfordring på Facebook, der har fået stor opbakning. Andre spreder opmuntrende toner fra hjemmekoncerter via sociale medier

Et dansk tiltag opfordrer danskere til at klappe og synge for at finde sammenhold og vise solidaritet med dem, der er alene hjemme eller arbejderfor at holde Danmark kørende i øjeblikket. Initiativet er inspireret af lignende tiltag i Italien, som her på billedet.
Et dansk tiltag opfordrer danskere til at klappe og synge for at finde sammenhold og vise solidaritet med dem, der er alene hjemme eller arbejderfor at holde Danmark kørende i øjeblikket. Initiativet er inspireret af lignende tiltag i Italien, som her på billedet. Foto: Andreas Solaro/AFP/Ritzau Scanpix

”Lad os klappe og larme for Danmark”, lyder en opfordring, der i øjeblikket deles i en gruppe på sociale medier og i skrivende stund har samlet næsten 7000 mennesker. Opfordringen går på, at man fra i går mandag klokken 19 og hver dag på dette tidspunkt åbner vinduer og altaner og klapper, synger og larmer i tre minutter. Det skal ske som en hyldest til dem, der holder systemet i gang, for dem, der sidder alene, og for sammenholdet hver for sig i disse dage, hvor Danmark er lukket ned, står der i opfordringen.

Idéen er inspireret af de mange billeder og videoer fra Italien og Spanien, der er gået viralt på sociale medier den seneste tid og viser folk synge og spille fra vinduer og altaner. Karantæne og isolation får mennesker til at finde nye veje til at nå og høre hinanden hver for sig.

”Vi har set de smukke videoer, hvor folk synger i gaderne, og måske er vi for generte i Danmark til det, men lad os prøve alligevel!” skriver Rasmus Hammerich fra København, som står bag gruppen ”Danmark klapper og larmer”. Han nævner også, at de i hans gade på Vesterbro har sluttet en sang af med at råbe ”Godnat – vi ses i morgen” gennem gaden. ”Det var ret smukt”, skriver han.

Borgerens idé bliver taget godt imod rundt omkring i landet. ”Vi er med fra Fredericia, super initiativ”, skriver Lise Lotte Dræby Kristiansen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Nogle af dem, der synges og klappes for, er glade for opbakningen fra danskernes hjem. Kirit Kock Krauch skriver: ”Klap for mine kollegaer og mig på QC-lab (kvalitetskontrol), som er splittet op i to hold, dag og aften, for at få insulinbatches ud til patienterne”. Det samme gælder Karin Tollund Kristiansen, som skriver: ”Vi håber på, vi kan høre jer her på Rigshospitalet”.

I en video, der er delt i gruppen, har en kvinde og en mand selv taget initiativ til at spille i en lille baggård et sted på Vesterbro, hvor de opmuntrede med Kim Larsens ”Det er en kold tid”. Her kan man se dem spille:

Klokken 19.00 mandag aften fulgte mange opfordringen til at synge, klappe eller andet fra deres hjem. Her spiller en kvinde "Når lyset bryder frem" fra sit vindue.

Et andet sted i landet spillede Birger Milling Eriksen sækkepibe.

Det er dog ikke alle, der kan blive hørt eller få glæde af sang og musik fra danskernes hjem. Hvis man ikke bor tæt på andre, bliver optagelser af de hjemmelavede optrædener delt i Facebookgruppen.

Savner man i stedet mere professionel sang og musik, kan man også få det sendt ind i sit hjem via sociale medier. Ifølge netmediet Kulturmonitor er der gang i virtuelle koncerter. Kontrabassisten Mathæus Bech er en af dem, der benytter sig af den mulighed og har sendt en række koncerter fra sin lejlighed.

”Musikken skal nok finde en vej uanset hvad, ” siger han til Kulturmonitor.

Der er også gode vibrationer fra Bornholm i øjeblikket. For sangerinden, underviseren og korlederen Henriette Engelhart har allerede givet en live Facebook-koncert fra sit ”Sing Alive-Studio” i Gudhjem, og nu har hun planer om at starte et onlinekor med kvinder fra hele landet.

”Det bliver good vibes, der ruller fra Gudhjem. Det er tænkt som et mødested for kvinder, som gerne vil synge. Det er min måde at sprede min vision på og inspirere til at få det bedste ud af den nuværende situation,” siger Henriette Engelhart, som løbende vil informere om sit online tilbud via sin hjemmeside og Facebook.

Det danske initiativ til at sprede sang og klap er inspireret af lignende tiltag i Italien, som man kan se her i videoen,