De er større og længere. Kraverne vender tilbage

Kraven er vendt tilbage fra bondegården. Den kan både være syet på skjorten eller kjolen, men også selv bindes om halsen. Vi søger i disse år tilbage til rødderne, siger modeekspert

De store kraver er tilbage, kan man se flere steder - og ikke mindst når popikonet Lady Gaga tager dem på.
De store kraver er tilbage, kan man se flere steder - og ikke mindst når popikonet Lady Gaga tager dem på. Foto: Rick Davis/Splash/Ritzau Scanpix.

Nej, det er ikke en hagesmæk. Det er en beklædningsgenstand, der har fundet sin vej tilbage i tøjmode. Kraven. Først var det moderne med en hvid, simpel blondekrave, men nu har kraven udviklet sig til at være stor og farverig. Det er blevet en trend, siger modeeksperten Laura Lava. Hun er uddannet fra Designskolen Kolding og har sideløbende læst kunst- og modehistorie.

”Kraven er et symbol på, at vi vender tilbage til rødderne. Der er nærmest noget jomfrueligt og tækkeligt over den, fordi den sidder oppe i halsen. Der er også noget pastoralsk over den – nu er det ikke en pibekrave, men der er dydighed over den,” siger Laura Lava og uddyber, at det er en generel tendens at søge tilbage. Man ser det nemlig også ved den stigende grønne omstilling, hvor man vil sylte sine egne grøntsager, bage stenalderbrød og lære at strikke.

23-årige Maiken Primdahl er webansvarlig for tøjbutikken LUUPE i Kolding. Hun går ofte med skjorter og kjoler med tilhørende krave og mener, at den gør et outfit unikt.

”Kraven kan skabe et fint element til et minimalistisk outfit, men den kan også blive for voldsom, så den tager alt fokus fra resten af ens outfit,” siger Maiken Primdahl.

Hun har været interesseret i mode lige siden, hun var lille. Da kraven kom på mode, tog hun den til sig med det samme. Dog vil den klassiske skjortekrave altid være hendes favorit.

”Efter min mening er kraver i læder, denim og iøjnefaldende farver ikke et hit. Det startede med hvide flæse- eller blondekraver, som er finere. Jeg synes, de kan gå hen og blive lidt ekstravagante, når de designes i kraftigere og mere farverigt materiale,” siger hun.

Modeeksperten oplevede også, at kravetrenden begyndte som en hvid blondekrave. Den trækker spor tilbage til det bondske look.

”Man kan nærmest se den der midterskilning for sig, hvor kraven står stift nedenunder. Men nu er kraven moderne med massive farveorgier og tilhørende pufærmer. Det dufter af rokokostil. Det kan faktisk godt blive et lidt oppustet look,” siger Laura Lava.

De, der går med store kraver, er modeinteresserede, påpeger hun.

”Hvis man går med kraven som ung, ser man cool ud. Går man med den som moden kvinde, ved man, at det er cool. Nogle har måske haft en krave som barn og tænker: ’Den skal jeg godt nok aldrig påføre mig igen.’”

På de sociale medier har kraven fundet sin rede. Særligt på Instagram, hvor man deler små kvadratiske billeder af sig selv og det, man laver.

”Det er nemt at fange kraven i et portrætfoto, da den sidder oppe omkring hovedet. Derfor bliver den hurtigt en trend på de sociale medier, fordi den kan ses tydeligt på billederne,” siger Laura Lava.

Maiken Primdahl tror, at trenden er kommet for at blive. Hun slipper den i hvert fald ikke foreløbigt.

”Kraven kan styles på mange forskellige måder og gøre noget helt specielt ved et kedeligt outfit. På den måde kan man videreudvikle flere former for kravetyper,” siger hun.