Prøv avisen
Mindes-mærker

De faldne fra Anden Verdenskrig fejres hvert år i Gråsten

Under arrangementet den 4. maj i Gråsten lægges der kranse og blomster ved mindetavlen på Slotsmuren for 42 omkomne gendarmer.

I Gråsten holdes der hvert år en mindehøjtidelighed den 4. maj om aftenen.

4. maj-komitéen står som arrangør af arrangementet, som begynder klokken 19.45 ved mindemuren for oberst Svend Bartholin Paludan-Müller og mindetavlen på Slotsmuren for de 42 omkomne gendarmer, hvor der nedlægges kranse og blomster.

Mindemuren blev indviet i 1946 til minde om Paludan-Müllers kamp mod Gestapo den 26. maj 1944. Hvert år deltager gendarmer i de gamle lyseblå uniformer, Hjemmeværnet, ungdomskorpsene FDF og DDS med faner.

Herefter er der mindegudstjeneste i Gråsten Slotskirke, hvorefter alle fremmødte begiver sig til frihedsmonumentet, der med figuren af den unge mand med ansigtet vendt mod syd, som med sin udstrakte hånd højre hånd og den knyttede venstre hånd symboliserer både ungdommens vilje til forsoning og vilje til at forsvare nationen. På soklen står navnene på faldne modstandsfolk fra Gråsten: Holger Biehl, Knud Windel, Hans Feddersen og Christian Clausen.

Herefter synges sange og nedlægges kranse og blomster, hvorefter der afsluttes ved formanden for 4. maj-komitéen, og en trompetist spiller ”The last post”.

Hvert år møder der et par hundrede op og deltager i denne stemningsfulde mindehøjtidelighed

Mindemuren blev indviet i 1946 til minde om Paludan-Müllers kamp mod Gestapo den 26. maj 1944. - Alle fotos: Mogens P. C. Jacobsen.
På soklen på Frihedsmonu-mentet står navnene på de faldne modstandsmænd fra Gråsten.