De fleste af os er hverken A- eller B-mennesker

Cirka 70 procent af danskerne er hverken udprægede A- eller B-mennesker men kan relativt let tilpasse sig nye søvnmønstre

Hvis nogen døjer med at komme op om morgenen, er det bedst at forsøge at have den samme sengetid hver dag, lyder et godt råd fra søvnforskerne. –
Hvis nogen døjer med at komme op om morgenen, er det bedst at forsøge at have den samme sengetid hver dag, lyder et godt råd fra søvnforskerne. –. Foto: .

Omkring 15 procent af befolkningen er udprægede A-mennesker, og det samme tal gælder for antallet af udprægede B-mennesker. Resten har ofte tendenser mod det ene eller det andet, men er ikke ekstreme

De fleste af os har en klar mening om, hvorvidt vi er A-mennesker eller B-mennesker, og om vi er mest oplagte om morgenen eller om aftenen.

Nu viser forskning, at de allerfleste af os faktisk er relativt fleksible, neutrale typer.

To ud af tre er faktisk i denne neutrale gruppe. Vi er ganske fleksible og kan relativt let tilpasse os til søvnvariationer i vore hverdagsliv, siger Tove Irene Dahl fra Institut for psykologi ved Universitetet i Tromsø.

LÆS OGSÅ: Hvem var Oxford-gruppe-bevægelsen?

Sammen med kollegaen Lisa Sethre-Hofstad fra Concordia College i Minnesota har hun forsket i søvnmønstre både i Tromsø og i USA. Det skriver det norske forskningssite forskning.no.

Man regner med, at omkring 15 procent af befolkningen kan siges at være udprægede A-mennesker, og at det er omkring det samme tal for antallet af udprægede B-mennesker. Resten har ofte tendenser mod det ene eller det andet, men er ikke ekstreme. Vores forskning i USA tyder på, at tendensen er medfødt, og at det har en biologisk årsag, siger Lisa Sethre-Hofstad.

De to forskere har særligt set på søvnmønstrene hos børn og er kommet frem til, at børn fra en ganske ung alder selv er klar over, om de hælder mest mod at være A- eller B-menneske. Og det er ikke så meget, de kan gøre, for at forandre det.

Vi synes, at det er synd for børnene, som er B-mennesker. De skal lægge sig til at sove, når de ikke er trætte, stå op, når de hellere vil sove, og spise morgenmad, når de ikke er sultne, siger Tove Irene Dahl.

Udprægede A-mennesker kan have problemer med skifteholdsarbejde og må kæmpe for at udføre opgaver sent på aftenen. Udprægede B-mennesker foretrækker at begynde dagens senere, de er ikke sultne om morgenen, og de når deres kreative højdepunkt ud på aftenen.

Forskning viser, at de fleste unge går gennem en periode, hvor de er glade for at være længe oppe og ikke fungerer så godt om morgenen. Men det er ikke sådan, at alle unge pludselig bliver til udprægede B-mennesker.

Det er meget usædvanligt, at nogen går fra at være det ene til at blive det andet. Hvis nogen døjer med at komme op om morgenen, er det bedst at forsøge at have den samme sengetid hver dag.

Mange B-mennesker får søvnunderskud i løbet af weekenden, og det kan gøre mandagsmorgenerne ekstra vanskelige, siger Lisa Sethre-Hofstad.

Mange føler sig ekstra trætte og uoplagte i vinterperioden, men det er faktisk ikke sådan, at kroppen har mere brug for søvn, selvom solen forsvinder.

Folk føler sig oftere trætte i den mørke tid, men det kan have mange årsager. For eksempel er folk som regel mindre fysisk aktive i vintermånederne, hvilket fører til øget træthed. Man kan blive stresset af at fejre jul, og ofte ændrer man også madvaner i løbet af denne tid, siger Sethre-Hofstad.

I Minnesota giver folk kulden skylden for, at de føler sig trætte, mens det i Tromsø er mørket, som får skylden. Vores forskning viser, at lysmængden faktisk har en relativ lille indvirkning på, hvor længe folk sover, siger Lisa Sethre-Hofstad.