De fleste afleverer tabt pung tilbage

Men ikke i Vatikanet, viser forskning

Hvis du skal tabe en pung, er Danmark et af de bedste steder, viser ny undersøgelse. –
Hvis du skal tabe en pung, er Danmark et af de bedste steder, viser ny undersøgelse. – . Foto: Iris/Ritzau Scanpix.

Læsere af Bagsiden har måske også prøvet at miste en pung og ærgret sig gul og blå over det.

Engang da denne skribent netop gjorde det på en københavnsk gade, var tanken da også, at den pung så jeg aldrig igen. Dankort blev spærret og mere ærgrelse.

Men et par dage senere lå der sørme en overraskelse i postkassen. Pungen med alle kort og fotoet af kæresten. En godhjertet person havde fundet den. Der manglede vist 100 kroner, men det var vel godt givet ud som findeløn.

En dansk gade er formentlig et af de bedre steder i verden at tabe en pung, skulle man tro. Og nu er det også blevet bevist i en undersøgelse om ærlighed, der er omtalt i tidsskriftet Science.

Det sociale eksperiment har involveret 40 lande. Her er 17.000 tegnebøger med overlæg blevet tabt i 355 byer i hotelreceptioner, i banker, på museer, postkontorer og politistationer.

Der lå, hvad der svarer til mellem 100 og 600 kroner i pengepungene. Nogle var tomme.

De fleste, på tværs af de lande der blev undersøgt, afleverer en pung, de har fundet, tilbage til ejeren. Faktisk har folk en større tilbøjelighed til at finde pungens ejer, hvis den indeholder en stor sum penge.

40 procent af de tomme blev leveret tilbage. 51 procent af dem med små beløb blev afleveret, men hele 72 procent af dem med store beløb vendte tilbage.

”Vi antager fejlagtigt, at vores medmennesker er selviske,” siger Alain Cohn, der er professor i økonomi ved universitetet i Michigan, USA, og har bidraget til undersøgelsen til avisen The Guardian.

”I virkeligheden er folks opfattelse af sig selv som en ærlig person mere vigtig for dem end en hurtig økonomisk gevinst,” fortsætter han.

Undersøgelsen viser også, hvilke landes indbyggere der er mest ærlige. Og her er Danmark og Sverige de ”bedste” lande at tabe sin pung i. Modsat er man mindre heldig, hvis det sker i lande som Kina og Kenya.

Og overraskende viser undersøgelsen, at ingen tabte punge vendte tilbage til deres ejer i selve Vatikanet. Her har folk tilsyneladende ikke noget problem med at føle sig som en tyv. Den tanke er ellers en afgørende årsag til, at folk andre steder afleverer pungen med indhold tilbage, så de kan falde i søvn om aftenen med god samvittighed.

”Resultaterne viser, hvor fremherskende borgeres ærlighed er, og de rejser også mange spørgsmål, som for eksempel hvordan omgivelser kan indrettes til at understøtte den ærlighed,” siger en af undersøgelsens forfattere, Shaul Shalvi fra universitetet i Amsterdam i artiklen på Sciences hjemmeside.