De fleste sorte egern er blandet med røde

Rene sorte egern findes i Danmark kun i området omkring Faaborg. Møder man sorte egern andre steder i landet, vil de være blandet med røde egern

Danmarks Naturfredningsforening arbejder ud fra den teori, at de sorte egern efter den seneste istid er vandret op over alperne fra Sydeuropa, efterhånden som træerne igen begyndte at sprede sig nordpå.
Danmarks Naturfredningsforening arbejder ud fra den teori, at de sorte egern efter den seneste istid er vandret op over alperne fra Sydeuropa, efterhånden som træerne igen begyndte at sprede sig nordpå. Foto: Erik ThomsenBiofoto.

For nylig bragte bagsiden en artikel om sorte egern, hvor vi beskrev, at området omkring Faaborg sansynligvis er det eneste sted i Danmark med rene, sorte egern. Det fik Grethe Meier fra Fruens Bøge på Fyn til at henvende sig til bagsiden i en mail, hvori hun blandt andet fortalte, at hun, siden hun var barn, har boet i nærheden af Dalum Kloster, og at hun heromkring har set et utal af sorte egern.

LÆS OGSÅ: Sjældne egern erobrer ø

Det er ikke mere end en uge siden, at vi havde besøg af et sort egern i haven. Det hænder også, at jeg på vejen mellem Dalum Kloster og Dalum Kirke har fundet egern, der er forulykket i den stærke trafik, og de har også alle været meget mørke. Samtidig har jeg fået at vide adskillige steder fra, at disse egern stammer fra Christian IV og hans tid på Dalum Kloster, idet han indførte disse hertil, skriver Grete Meier, og hun tilføjer: Er disse oplysninger helt forkerte, eller er de sorte egern fra den tid efterhånden blevet urene ved krydsninger med de brune egern? Mon der er nogen, der kan være mig behjælpelig med at løse dette spørgsmål?.

Det har fået flere læsere til at henvende sig.

En af dem er Ingrid Andersen, som skriver i en mail til bagsiden: Da jeg i weekenden besøgte mine venner i Kulhuse nord for Jægerspris, så vi pludselig et sort egern ved en af vores traveture. Det rendte fornøjet rundt på en sommerhusgrund og så bestemt ud til at trives. At vi undrede os over farven, har åbenbart en naturlig forklaring, hvis sorte egern kun findes få steder i Danmark.

Lars Pilegaard Hansen fortæller, at de ved deres sommerhusgrund ved Als Odde, udløbet af Mariager Fjord i Kattegat, ofte ser sorte egern sammen med de brune. Vi fodrer dem i et specielt egernfoderhus, skriver han.

Birgit Mortensen fra Ikast gør opmærksom på, at hun har haft et sort egern boende i sine to nøddetræer i haven i år.

For nogle uger siden stod jeg en dag i stuen og kiggede ud ad vinduet, og da ser jeg et sort egern, bare fire-fem meter væk, springe nok så fornøjet op og ned ad nøddetræet. Jeg var glad, at jeg lige kom til at se dette syn; men var forundret over, at det var et sort egern. Nogle dage senere sprang det rundt på græsplænen og satte sig i et hjørne af haven og spiste nødder. Desværre har jeg ingen billeder at fremvise, men kan ikke lade være at fortælle, at jeg har set et sort egern her i det midtjyske, skriver hun.

En anden midtjysk læser, Line Brødsgaard fra Sahl ved Bjerringbro, har sendt bagsiden en mail, hvor hun gør opmærksom på, at hun som barn så sorte egern, når hun besøgte sin farmor og farfar ved Brenderup i Sønderjylland, og nu, hvor hun bor i Sahl, ser hun dem også.

Her har jeg set flere rene sorte egern. Ud over de sorte er her også de meget brune og røde egern. Og de kommer helt tæt på huset og spiser agern. Så altså: de sorte egern er flere steder i Danmark, skriver Line Brødsgaard.

Bagsiden siger tak til læserne for deres beretninger om de sorte egern.

Det er dog tvivlsomt, om det skulle være ægte sorte egern, som læserne har mødt, mener Bo Håkansson, som er biolog og naturmedarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

De sorte egern kan formere sig med de røde egern, som egentlig slet ikke hører til i Danmark, men er sat ud til højre og venstre over hele landet. De røde egern har som følge af udsætningerne spredt sig til næsten alle områder af Danmark undtagen altså området ved Faaborg på Sydfyn, og da deres gener er stærkest, forsvinder de sorte stille og roligt. Der lever stadig enkelte sorte egern andre steder i landet, men de er blandet med de røde. De sorte egern er sagt på almindeligt dansk, hvad man kan kalde en selvstændig stamme de er altså ikke en selvstændig art og det er en del af årsagen til, at vi forsøger at redde dem, siger han og henviser til det projekt, som foreningen i øjeblikket har, hvor de prøver at redde de sorte egern ved at indfange dem og sende dem til det ellers egernfri Langeland. I løbet af det seneste år er 25 sorte egern blevet flyttet til Langeland.

De ægte sorte egern er undersøgt ret grundigt i forbindelse med projektet. Det er endnu ikke lykkedes at finde ét gen, som betyder sort eller rødt, men undersøgelserne har vist, at de sorte egern genetisk ligner italienske egern mere, end de ligner de røde egern.

Derfor arbejder Danmarks Naturfredningsforening ud fra den teori, at de sorte egern efter den seneste istid er vandret op over alperne fra Sydeuropa, efterhånden som træerne igen begyndte at sprede sig nordpå.

Grete Meier vil også gerne vide, om det er rigtigt, som hun ofte har hørt, at de sorte egern stammer fra Christian IV og hans tid på Dalum Kloster.

Til det siger Bo Håkansson: I arbejdet med de sorte egern på Fyn er vi ikke stødt på Christian IV. Vi kan derfor hverken be- eller afkræfte, at Christian IV har flyttet rundt på sorte egern på Fyn.

Noget tyder dog på, at de sorte egern allerede var på Fyn, da Christian IV blev født i 1577. Den gamle fynske adelsslægt Friis fra Hesselager afbildede allerede sorte egern på sit våbenskjold i flere generationer, før Christian IV blev født. Det ser man blandt andet over indgangen til Hesselager Kirke, hvor tre våbenskjold afslører, at Jesper Friis og hans sønner Henrik Friis og kansler Johan Friis havde tre sorte egern i deres våbenskjold. Et andet sted, hvor slægten Friis har efterladt spor, er på Hesselagergaard, som kansler Johan Friis opførte i perioden 1538 til 1550. Her optræder de sorte egern på kalkmalerier.