De kommer som sendt fra himlen

Den danske menighed i Berlin har gennem de 100 år, den har eksisteret, forsøgt at afhjælpe den store fattigdom, som findes i byen

Den danske menighed i Berlin har om nogen dansk menighed i udlandet været udsat for ikke blot historiens vingesus, men vingeslag. –
Den danske menighed i Berlin har om nogen dansk menighed i udlandet været udsat for ikke blot historiens vingesus, men vingeslag. –. Foto: Christianskirken.

Kære læsere.

Vi glæder os i denne tid hvor julebasaren med over 100 frivillige hjælpere er vel overstået. Frivilligheden har båret og bærer til stadighed den danske kirke i Berlin og er et tydeligt og helt konkret udtryk for ønsket om, at der skal være en dansk menighed i Berlin.

LÆS OGSÅ: Kulturentreprenøren i internationalt farvand

Den danske menighed i Berlin fejrer i år 100-års-jubilæum og har om nogen dansk menighed i udlandet været udsat for ikke blot historiens vingesus, men vingeslag. Under revolution, verdenskrige og koldkrig har menighedens medlemmer i deres daglige liv og omgivelser mærket til fattigdom både i åndelig og materiel forstand. En søndag i Christianskirken kunne afhjælpe nøden i begge skikkelser gennem gudstjeneste og kirkekaffe og kage. Sidstnævnte kunne i perioder for flere gøre det ud for et måltid mad. I dag spises kirketjenerens lune hjemmebag også med iver dog nu af lyst og ikke af nød.

Fattigdommen er dog stadig på agendaen i Berlin, hvor cirka hvert tredje barn lever under fattigdomsgrænsen. Det er et skræmmende statistisk tal.

Arm, aber sexy. (Fattig, men sexet, red.). sådan udtalte Berlins regerende borgmester, Klaus Wowereit, sig i 2004 om Tysklands hovedstad, og udsagnet er siden nærmest blevet et slogan, hvormed der underforstås, at Berlin er fattig sagt på prenzlbergsk, neuköllnsk eller kreuzbergsk: sådan lidt på den fede måde!

At nød lærer nøgen kvinde at spinde, er jo en gammel sandhed, der kan fremhæve det positive i krisetider, om det så er nøjsomhed eller kreativitet, der kommer ud af armodet. Men alligevel sexy er fattigdom nu ikke.

Den kristne hjælpeorganisation Die Arche, der er finansieret 100 procent via sponsorater, forsøger at hjælpe der, hvor fattigdommen rammer. I afdelingen i Wedding har 30-40 børn deres daglige gang for at få et nærende måltid mad, lektiehjælp eller blot et sted at være.

Da jeg kom med Christianskirkens gave i form af legetøj i sidste uge, blev jeg mødt af Ahmed, Nicole, Mario og Jessica, der hurtigt begyndte at løbe i pendulfart fra min bil og ned i Kapernaumkirkens Gemeinde-zentrum med det medbragte bidrag, og ikke mindst blev jeg mødt af et Sie sind vom Himmel gesandt (De kommer som sendt fra himlen, red.). Her ved juletid bliver vi jo alle mindet om, at det var en anden, der blev sendt ovenfra, men ikke desto mindre er det rart, at vores menighed kan skabe glæde i Berlin også ud over vores eget matrikelnummer.

Glædelig jul.