Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

De små drillepinde i julen

Nissetableau fra en tidligere juleudstilling i Den Gamle By, Aarhus. – Foto: Mathias Christensen/ritzau

Troen på nisser stammer fra 1800-tallet og er vokset til mange myter og historier. Her er fire nisse-traditioner, der lever i dag

1. Nissedøre

Fænomen, der stammer fra Australien, men er udbredt herhjemme de seneste tre-fire år. En dør, der kan sættes op i vinduet eller klistres på væggen, hvorefter nissen kan lægge godbidder eller gaver til barnet hver dag i december. Dørene kan typisk ikke åbnes, hvilket forklares med, at kun nissen kan åbne dem. Praktisk i lejligheder, hvor man ikke har adgang til et loft.

2. Sko i vinduet

Muligvis en tradition, der kommer fra Nordtyskland, hvor man har stillet træsko frem til nisselignende væsener, som så kommer med slik eller konfekt. Nissen kan også komme med en kartoffel eller et stykke kul, hvis barnet har opført sig dårligt.

3. Risengrød på loftet

Gammel tradition, der stammer fra 1800-tallets landbefolkning. Man stiller grød op om aftenen, og næste morgen kan man se, at nissen har været forbi og spise af grøden. Kræver, man har et loft at stille risengrød op på.

4. Nisseturnus

Mange børnehaver og skoleklasser har desuden tradition for, at en nisse på skift kommer med børnene hjem, og så laver nissen enten ballade af den ene eller anden slags i hjemmet eller gør noget godt. Forældrene skal så skrive i et lille hæfte, hvad nissen har lavet i hjemmet.