Mad til lørdagen: Dekonstrueret italiensk klassiker hopper lige ind i munden

Nogle gange kommer inspirationen til en opskrift ud af det mindste. I dagens lørdagsmad bliver en italiensk klassiker serveret i en pastasovs

Soltørrede tomater og kapersbær giver modspil til kalvekødet baseret på den traditionelle italienske ret saltimbocca.
Soltørrede tomater og kapersbær giver modspil til kalvekødet baseret på den traditionelle italienske ret saltimbocca. . Foto: Bjarne Nørum.

Trods en vinter, der temperaturmæssigt har budt på både gynger og karusseller, så er der en særlig lille standhaftig tinsoldat i krydderhaven, som byder sig til: Den smagfulde salvie.

En af de retter, hvor salvien giver absolut perfekt modspil er den italienske klassiker saltimbocca.

Som et lille kuriosum så betyder saltimbocca oprindeligt, at det er noget, der hopper lige ind i munden.

Traditionelt er retten Saltimbocca alla Romana et tyndt stykke banket escalope af kalvekød (gris og kylling kan også bruges), hvor salvien ligger mellem kødet og et stykke parmaskinke. En hurtig elegant ret, som kan serveres med kartofler og buketter af broccoli.

I dagens lørdagsmad er det en slags dekonstrueret saltimbocca. Så fremfor at servere det som et fladt stykke pandestegt kød, så bliver kalvekødet skåret i strimler, som blot skal svitses hurtigt i sauterpanden som en del af en pastasauce. Sjovt nok har det den fordel, at man rent faktisk spiser mindre kød.

I dagens ret får kalvekødet selskab af stærke smagsgivere som soltørrede tomater og ikke mindst kapersbær. Det er ikke de sædvanlige små kapers – men store salte bærfrugter med stilk. Ikke alle bryder sig om dem, men deres størrelse gør, at de er lette at sortere fra.

Jeg har valgt på forhånd at stege oliemarinerede strimler af squash på en grillpande, så de er klar til at indgå i pastasaucen. Skal det gå hurtigere, så kan små terninger eller strimler af squash stege med løgene og soltørrede tomater, før kødet ryger på panden.

Til netop denne ret foretrækker jeg den brede pappardelle-pasta, men anden pasta kan også bruges.