Deltag i dannelsens forbindelser

Tag med Kristeligt Dagblad og Rønshoved Højskole på et læserophold til september med fokus på sang, musik, tænkning og udsyn

Deltag i dannelsens forbindelser
Foto: Rønshoved Højskole.

På efterårets første dage, når skoven falmer, og kulden trænger sig på, slår Rønshoved Højskole dørene op til en højskoleuge med sang og musik, tænkning og udsyn.

I løbet af opholdet går vi i dybden med menneskets længsel, lader os løfte af musikken og overraske af nye horisonter. Læseropholdet byder på foredrag inden for filosofi, litteratur, naturvidenskab, kunst, samfund og musik altid med fordybelsen, forundringen og samtalen som den røde tråd i en stadigt mere hastig og fragmenteret verden.

Mandag byder forstander Thue Kjærhus velkommen med et foredrag, der indkredser den særlige sønderjyske historie og mentalitet.

Tirsdag fortæller litterat og kritiker Rasmus Vangshardt om havet i vestlig litteratur i foredraget “Saltet længsel”. Filosof og professor Mogens Pahuus vil fortælle om længslen, som den kommer til udtryk i sine to hovedformer; som knyttet til virke- og fællesskabstrang. Vi slår en sløjfe på længselstemaet, når vi runder dagen af med længselssange fra Højskolesangbogen ved forstander Nina Kjærhus.

Onsdag rettes blikket mod fremtiden, når professor ved SDU Morten Madsen fortæller om fremtidens solceller. Sognepræst Sørine Gotfredsen vil om eftermiddagen tegne konturerne af en ny konservativ tid. Vi slutter dagen til tonerne af blandt andet Gershwins "Rhapsody in Blue", når højskolelærer Jesper Kragh holder musikalsk aftensalon om lyden af den amerikanske smeltedigel.

Torsdag fører filosof Steffen Laursen os ind i James Joyces “Ulysses” og tegner et portræt af kunstneren som ung med foredraget “Digterens himmelflugt og hvad der siden skyllede op på stranden”. Musikhistoriker og højskolelærer Tim Pohle leverer optakten til aftenens koncert med Sønderjyllands Symfoniorkester i koncertsalen Alsion.

Fredag kan der vælges mellem flere studiekredse, som udbydes af skolens lærere. Senere vil cand.scient. og ph.d. Andreas Küttel fra SDU fortælle om overgangen fra en karriere i elitesport til et liv i “civil”. Dagen rundes af i selskab med højskolelærer Søren Hviid Pedersen, der under titlen “Vores identitet” taler om, hvorfor gode historier er vigtige for os mennesker.

Lørdag står i Tysklands og tysk histories tegn, når forstander Thue Kjærhus fortæller om hastighed og modernitet – et blik på Tyskland i det 19. og 20. århundrede. Efter foredraget er der udflugt til Flensborg, hvor deltagerne blandt andet skal gå ad den såkaldte Jugendstilrute og få øjnene op for de mange jugendstilperler i fjordbyen. Dagen sluttes af med afskedsmiddag.

Søndag er hjemrejse.