Rensdyr på ski. Snemænd med kække smil og halstørklæder. Nisser, pangfarver og glimmer. Alt sammen motiver og effekter, der måske får smilet frem på læberne, når de dukker frem på en sweater, som måske ikke ligefrem er blevet betragtet som mode.
Men i dag nu ser man julesweateren mange steder, og danskere går rundt med den helt frivilligt. Det er nemlig blevet en trend at gå med dette stykke tøj. Det kan man se i bybilledet, på hylderne hos tøjbutikker og på sociale medier.
Julesweateren har også fået sin egen internationale dag, ”Ugly Christmas Sweater Day” (grim julesweater-dag), som er et amerikansk fænomen.

En ny undersøgelse fra indkøbsportalen Klarna, der sælger tøj fra blandt andet H&M og Nike, viser, at julesweateren bliver solgt meget i hele december, og det er især unge mellem 18 og 24 år, der har taget dem til sig. Undersøgelsen er lavet blandt 18.000 forbrugere på tværs af 18 lande og tre kontinenter med mere end 1000 respondenter pr. land.
24-årige Niklas Thomsen fra Svendborg ejer også en julesweater. Den er mørkeblå med hvide snefnug og røde guirlander.
”Man kan grine lidt af sig selv, når man har den på. Andre synes jo også, at den er grim, men den er da meget sjov alligevel. Den skaber humor og får smilet frem hos folk,” siger Niklas Thomsen, der til dagligt læser til maskinmester på den maritime uddannelsesinstitution Simac i Svendborg.
”Jeg har haft den på et par gange i skole. Første gang var min undskyldning, at det var den første fredag i december. Nu har jeg den bare på, og folk synes, det er hyggeligt,” siger han.
Lykke Friis er også hoppet med på trenden.
Julesweateren blev introduceret 1950’erne og blev oprindeligt kaldt ”jingle bell sweaters” af detailhandlere. Men det var først i 1980’erne, at julesweateren blev populær at tage på. Det er blandt andet takket være optrædener i tv og film, hvor skuespillere og tv-værter tog de festlige trøjer på for offentligt skue. Yngre generationer har set sweatrene på stjerner som sangerne Justin Bieber, Miley Cyrus og Kanye West, der alle er blevet spottet i farverige julesweatre. Og herhjemme er blandt andre Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen set i en, og det samme er Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa, på sin profil på Facebook.
De seneste tre år har der været en stigende efterspørgsel på juletrøjerne, fortæller Joel Svensson, som er grundlægger af festbutikken Partyking.
”Vi har valgt at investere i et bredere sortiment hvad angår design og størrelser. Nu sælger vi ikke længere kun ’grimme’ juletrøjer, men også flotte juletrøjer,” siger han.
I tøjbutikken Mr. Hardis og Konrad i Svendborg oplever personalet også en øget interesse for juletrøjen, fortæller butiksassistent Oliver Svensson.
”Det er lidt sjovere med en julesweater til julefrokosten end en kedelig hvid skjorte. Den skaber en god stemning – og jo hæsligere den er, jo bedre er det,” fortæller Oliver Svensson, der også selv har købt en. Han har erfaret, at det særligt er unge mænd, der køber dem.
Der findes nemlig mange typer julesweatre, og modeekspert Sille Henning ser dem ofte på Instagram, hvor folk deler deres bud på en grim julesweater, men også overalt i butikkerne, specielt highstreet-butikker som H&M og Topshop, fortæller hun. For mange designerbrands har også taget juletrøjen til sig.
”Designere er begyndt at lave julesweatre, der faktisk er til at have på. For eksempel lavede designeren Stella McCartney et show i 2007 med isbjørnetema på flere af sweatrene,” siger Sille Henning, som også selv tager en på til jul. ”Det bliver nærmest en konkurrence i, hvem der har den ’grimmeste’,” griner hun og peger på den danske hygge som årsagen til, at julesweateren er populær.
Især i december vil danskerne gerne hygge sig, og julesweateren er et godt symbol på god stemning, forklarer modeeksperten.