Den har blinket i mørket siden 1936. Får ‘Irma-hønen’ lov til at overleve?

Københavnerne har handlet i Irma siden 1886, men det skal snart være slut. Hvilken betydning får det for Irmas ikoniske neonskilte?

Irma-hønen har været truet på sin eksistens ved flere lejligheder – og det er aldrig gået københavnernes næse forbi.
Irma-hønen har været truet på sin eksistens ved flere lejligheder – og det er aldrig gået københavnernes næse forbi. Foto: Ritzau Scanpix.

Et vigtigt stykke dansk butikshistorie er lagt i graven. 

Supermarkedskæden Coop annoncerede i denne uge, at de samler deres butikker som en del af en større relancering. Således vil landets ældste dagligvarekæde, Irma, snart ikke være at finde som selvstændig butik.

Det vil særligt kunne mærkes i hovedstadsområdet, hvor størstedelen af Irmas butikker har adresse. Her vil mange nok tænke på Irmas neonskilte ved Søerne i København, der har blinket i mørket siden 1936.

Særligt populær er den ikoniske “Irma-høne”, der var et af digteren Michael Strunges yndlingsikoner, og som bysbarnet Kim Larsen også har sunget om.

Men de Irma-glade københavnere kan heldigvis ånde lettet op. For selvom Irma lukker som butikskæde i egen ret, vil Coop-butikkerne fortsat sælge Irma-varer. Og derfor bliver Irma-hønen også hængende.

“Irma-hønen kommer til at fungere som en fin reklame for Coop, ligesom den har gjort for Irma i mange år,” fortæller Irmas kommunikations- og analysechef, Lars Aarup, til Kristeligt Dagblad.

Lars Aarup kan dog ikke fortælle, om andre Irma-varemærker vil blive bevaret, når butikskæden lukker til sommer. 

5000 danskere så hønen blive taget ned 

Hvis man kaster et blik på historien, bliver det tydeligt, hvorfor det ikke er nogen dårlig idé at bevare de ikoniske neonlys. 

Irma-hønen har været truet på sin eksistens ved flere lejligheder – og det er aldrig gået københavnernes næse forbi. 

Senest fik neonskiltet opmærksomhed, da det blev slukket i forbindelse med de stigende elpriser i september 2022, hvilket blev beskrevet af flere medier.

Og da hønen i 2017 blev taget ned i forbindelse med, at bygningen under neonskiltet skulle have bygget taglejligheder, mødte flere end 5000 danskere op for at overvære synet. En af de fremmødte havde sågar fået tatoveret den ikoniske høne ifølge Irmas daværende marketingschef.

Irma-hønen er ikke det eneste neonskilt, som københavnerne nærer særlige følelser for. Men i de seneste årtier er flere af de gamle neonskilte blevet pillet ned, da de ikke er fredede

Det gælder blandt andet de lysende chokoladefrøer, der hang på en skorsten ved Galle & Jessens gamle fabrikker ved Vibenhus Runddel på Østerbro i København. De blev taget ned i 2009.

Og i 2016 var utilfredsheden stor, da “Ga-Jol-manden” på Vesterbro i København blev skrottet. Neonskiltet, som siden 1969 havde fortalt forbipasserende, at “det danske vejr er Ga-Jol-vejr”, var simpelthen blevet for nedslidt, lød forklaringen.