Da sporvogne og højskoler blev ramt af epidemi

I 1918 forsøgte myndigheder at stoppe spredning af sygdom, dengang den spanske syge, der også lukkede skoler og sportsbegivenheder

Kristeligt Dagblad den 6. august 1918.
Kristeligt Dagblad den 6. august 1918.

Skolerne er lukket, en stor del af befolkningen er sendt hjem fra arbejde, og store begivenheder udskydes eller aflyses hele tiden. Coronaepidemien har på få uger vendt fuldkommen op og ned på samfundet.

Et tilbageblik i Kristeligt Dagblads avisarkiv viser, at noget lignende var tilfældet, da den spanske syge hærgede i 1918-1919 og på verdensplan tog livet af op mod 50 millioner mennesker. Også dengang påvirkede epidemien landets skoler. Den 18. august 1918 skrev Kristeligt Dagblad, at: ”Sommerferien i samtlige Statskoler og i de kommunale Folkeskoler uden for København af Hensyn til den herskende Influenzaepidemi skal forlænges til Mandag den 2. September.”

På det tidspunkt havde avisen allerede den 6. august 1918 skrevet, at myndigheder havde besluttet, at ”udsætte Genoptagelsen af Undervisningen i de kommunale Skoler i Købstæderne og i Landsbyer med købstadslignende Bebyggelse indtil videre”.

Samme dag skrev Kristeligt Dagblad, at sommerferien på de københavnske skoler blev forlænget til den 19. august. På Frederiksberg var det besluttet, at skolerne skulle holdes lukket ”paa ubestemt Tid”.

Som i dag ramte aflysningerne også dengang sportens verden. I de forgange uger er det blandt andet besluttet, at Europamesterskabet i fodbold i juni og juli, og De Olympiske Lege i Tokyo senere på sommeren udskydes. I 1918 ramte aflysninger blandt andet Ollerup Højskole:

”Det kvindelige Gymnasiastmøde, som skulle afholdes paa Ollerup Højskole den 2.-8. August er aflyst paa Grund af den spanske syge,” stod der i avisen den 27. juli.

Den spanske syge påvirkede også den offentlige transport i Sverige. Hvor svenskerne under den nuværende coronaepidemi hidtil har valgt en noget mindre restriktiv strategi i forsøget på at bekæmpe virussen, end det er tilfældet i Danmark, forsøgte myndighederne i 1918 at indføre strikse foranstaltninger, som skulle bekæmpe sygdommen. Den 5. oktober 1918 stod der i avisen, at den svenske Sundhedsstyrelse havde opfordret svenskerne til at holde op med at benytte sporvogne.

”Men det har intet frugtet. Nu er det derfor forbudt at staa op inde i Vognene, at overfylde Platformene o.s.v., for at Passagererne kan undgaa at komme i nær indbyrdes Berøring. Smitten breder sig nemlig stadig, og det menes at Sporvognene hjælper særlig stærkt med til dens Udbredelse,” kunne man læse i avisen dengang.