Syltede hyben med mandler og vanilje

Hyben er et kønt skue og en dejlig spise, men planten er forhadt og bekæmpes mange steder, da den kan udkonkurrere den naturlige vegetation

Det er tid til at plukke hyben, som blandt andet kan bruges til hybenmarmelade.–
Det er tid til at plukke hyben, som blandt andet kan bruges til hybenmarmelade.–. Foto: Gerth Hansen.

Årets sommerferie gik til Vesterhavet, og det var her, idéen om hybenmarmelade til efteråret opstod. Her i den sandede jord er der langt mellem roserne, så duften fra hybenroserne kom til sin ret. Var vi blevet et par uger længere, kunne vi have syltet hyben i lange baner. Tilbage i København blev det til gengæld lidt af en bedrift at komme sensommeren på glas.

Engang var der hybenplanter alle vegne ved fodboldbaner, langs stier og i haver. Der findes mere end 10 vilde rosenarter i Danmark, som alle sætter hyben efter afblomstring. De hybenroser, vi nød duften af i sommerhuset, hedder rynket rose og er nok et kønt skue og en både skøn og sund spise, men de anses for at være en invasiv art og bekæmpes derfor flere steder. Den rynkede rose kom til Danmark fra det nordøstlige Asien i 1800-tallet. Den blev indført som en prydplante, og i 1875 blev den første gang observeret vildt i den danske natur.

Når rynket rose er så forhadt, hænger det sammen med dens rodnet. Planten sætter så mange og tætte rodskud, at den kan udkonkurrere den naturlige vegetation i et område. Københavns kommunes gartnere har i hvert fald haft held til at bekæmpe hybenbuskene. De seneste års interesse for det nye nordiske køkken har fået mange mad-entusiaster til at gå på jagt efter urter og frugter i nærområdet. I det moderne samler-samfund er der hjælp at hente på nettet. Vil man vide, hvor man kan hitte hyld, ramsløg og kørvel i stor-byen, kan man få hjælp af Google. En enkelt hyben-busk er også skrevet ind på kortet det er ikke meget i en millionby.

Men en dag kom vi forbi en stor hybenhæk med klaser af modne orange bær. Hækkens ejer forsikrede os om, at vi endelig måtte høste løs, men som han bemærkede med et smil: I må rigtig gerne også tage planterne med. Skal en hybenrose op, kan man enten grave den op og huske at få alle jordstængler med eller lade geder græsse i området. Kun geder græsser kraftigt nok til at holde planten nede. De rynkede roser står der stadig så ved vi, hvor de er til næste år.

Man kan godt lave en fyldig kompot af hyben og æbler, som står godt til ristet brød, eller gøre som Anne Hjernøe, der i bogen Annes spisekammer blander hybenskallerne med smuttede, hakkede mandler.

Syltede hyben med mandler og vanilje

  • 350 gram hyben
  • 200 gram lyst rørsukker
  • Saft af 1 citron
  • 2 til 3 spsk. vand
  • 1 vaniljestang
  • 2 spsk. pære- eller æblecider-eddike
  • 1 drys flagesalt
  • 75 gram smuttede mandler
  • Atamon til skylning af glas

Rens og halver frugterne. Kom hybenskallerne i en gryde sammen med sukker, citronsaft, vand, vaniljestang og korn samt eddike og salt. Lad det koge ved svag varme, til skallerne begynder at blive bløde og lidt mosede. Tilsæt de smuttede mandler og lad dem koge med de sidste par minutter. Kom de syltede hyben på atamonskyllede glas. De syltede hyben kan holde sig mindst seks måneder i køleskabet.