Der er langt mellem de sjove valgplakater, men de er derude

Kreativt brug af efternavn, et vaskebræt - og et sjovt genmæle. Kandidaterne til kommunalvalget bruger helt nye taktikker

Indtil otte dage efter valget den 16. november kan man finde sjove valgplakater - i kategori som disse.
Indtil otte dage efter valget den 16. november kan man finde sjove valgplakater - i kategori som disse. Foto: Privatfoto/Dorte Lyager.

Langt over 500.000 valgplakater til kommunal- og regionsvalget den 16. november er hængt op over det meste af landet.

De fleste er, som vi kender dem: Et tillidsvækkende portræt af kandidaten, et parti-bogstav og et slogan, som sjældent består ikke-prøven. Det er den, hvor det tomme i et budskab afsløres ved at tænke et ”ikke” ind. For eksempel når kandidaten går ind for ”dialog og handling” – for hvem ville gå ind for det modsatte. Men en overflyvning af landsdelene giver lidt mere sjov i gaden.

I Hjørring klatrer Lokallistens Paw Rytter, der af hensyn til miljøet er imod valgplakater, således i en video på Facebook selv op i en lygtepæl, og hænger lidt der, indtil han lader sig glide ned og konstaterer, at han er mere end et ansigt. Og i samme kommune har nogen hængt Venstres Søren Smalbros plakat op ved siden af et vejskilt, der advarer om smal bro.

I Kerteminde har Nye Borgerliges Malte Jäger, 19 år, smidt trøjen og stiller op i biceps og sixpack. Det har allerede givet medieomtale og trafik på hans Facebook, siger han til Kristeligt Dagblad:

”For at få lov til at fortælle om min politik, er jeg nødt til at have nogle, der lytter. Jeg tror på, at vi i Danmark kan lave sjov med os selv, og samtidig være alvorlige, når det kommer til politiske sager. Og så synes , eg det er sjovt, at statsminister Mette Frederiksen selv som ung (i 1998) poserede halvnøgen bag en stor rød badebold i en politisk pjece.”

Og i Morsø Kommune har socialdemokraten John Christiansens fået hærget et par af sine valgplakater med et stort sort spraymalet kryds. Det er træls, synes han, men har taget til genmæle med et glimt i øjet, og klistret en streamer på den ødelagte plakat: ”Tak for krydset, får jeg det også d. 16., siger jeg tak!”.

”Jeg valgte at tage det fra den humoristiske side. Vi kan lige så godt lave lidt sjov ud af det, nu vandalerne har været i gang,” siger han.

Ikke mindste i år har der været debat om, hvorvidt en masse plakater og plastikstrips til at hænge dem op med hører til i klimakrise og grøn omstilling. Flere kommuner og enkelte kandidater har da også sagt nejtak. Men indtil otte dage efter valget den 16. november er der frit slag med hensyn til at spotte de sjove.