Prøv avisen

Der er mange måder at blive lykkeligere på

At spendere penge på andre mennesker giver mere lykke end at bruge pengene på sig selv. Og modtageren bliver som regel også glad, som det her ses på billedet. – Foto: Leif Tuxen.

Taknemmelighed, god søvn og gaver til andre gør dig til et lykkeligere menneske, og vælger du det rette produkt, kan du tilmed købe dig til lykke

Lykke føles ikke bare godt. Den ser også ud til at hænge sammen med bedre helbred og højere levealder. Men hvorfor er nogle mennesker lykkeligere end andre?

På en konference i Society for Personality and Social Psychology, SPSP (Selskab for personlighed og socialpsykologi), præsenterede flere forskere deres opdagelser om netop dette.

Og hvis denne forskning stemmer overens med virkeligheden, kan du blive et gladere menneske ved at gøre følgende: Giv mere til andre, brug flere penge på oplevelser og færre på ting og få tilstrækkeligt med søvn.

Hvor irriterende det end måtte lyde, så kan rigdom altså gøre dig gladere. Men mest, hvis du bruger den rigtigt giver den væk, for eksempel.

STORT TEMA: Lykke

Forskning fra hele verden viser, at det at spendere penge på andre giver mere lykke end at bruge pengene på sig selv, og nu har Michael Norton fra Harvard Business School og hans kolleger en idé om hvorfor:

For første gang viser vi, at det at give penge væk eller bruge dem på andre har den ironiske psykologiske effekt, at det øger giverens følelse af rigdom, siger Norton ifølge en pressemeddelelse fra SPSP.

Måske er det årsagen til, at fattige mennesker ofte giver en større andel af deres indtægt væk end middelklassen. Vores forskning antyder, at når fattige giver penge væk, kan denne handling i sig selv dæmpe følelsen af fattigdom, siger han.

Du kan i øvrigt også købe dig lykkeligere, mener forskerne Amit Kumar og Thomas Gilovich fra Cornell-universitetet. Men så gælder det om at prioritere pengene rigtigt. Undersøgelsen antyder nemlig, at der ligger mere lykke i køb af oplevelser ferier, koncerter, restaurantbesøg, og så videre end i køb af ting.

Måske drejer det sig om, at vi taler mere med andre om oplevelser, vi har købt, end om tøj, smykker og elektroniske genstande, vurderer forskerne. Uanset hvad, så kan deres resultater måske udstikke en kurs mod et gladere og forhåbentlig mere miljøvenligt forbrug i fremtiden.

TEST: Hvordan står det til med din lykke?

Velværet bliver sandsynligvis øget ved at skifte fokus i forbrugersamfundet fra materielle værdier over på oplevelser, siger Kumar i en pressemeddelelse.

Men heldigvis er det ikke bare penge, der skal bruges til at opnå et lykkeligere liv. Noget så dagligdags som søvn kan også gøre en forskel, og det hænger sammen med et andet nøgleord, taknemmelighed. Det oplyser Gordon og Serena Chen fra University of California.

Meget forskning peger nemlig på, at mennesker, som kender til taknemmelighed, er både lykkeligere og sundere end andre. Og nu antyder flere eksperimenter, at søvn også påvirker denne følelse. Mennesker, som har sovet dårligt om natten, er mindre taknemmelige for positive elementer i deres tilværelse sammenlignet med dem, som har sovet godt. Efter en nat uden tilstrækkeligt med søvn følte de sig også mere egoistiske.

Den manglende taknemmelighed så også ud til at smitte af på partneren. Hvis en af parterne generelt sover dårligt, føler begge parter sig mindre taknemmelige over for hinanden.

Alt i alt ser det ud til, at vi bliver gladere, når vi viser taknemmelighed over for andre og gør gode gerninger såsom at hjælpe eller dele.

Det må man vel kunne kalde en win-win-situation.