”Der er noget fascinerede ved den forvandling, der sker med mænd, når de er sammen om at se fodbold”

Siden Danmarks første VM-deltagelse, har Kristeligt Dagblad dækket turneringen og det medfølgende sammenhold og misbrug

Finalen til VM i Argentina i 1978 mellem værtslandet og Holland.  Kristeligt Dagblad skrev om slutrunden, men ikke om fodbold, men om faren ved at lave kritisk journalistik i værtslandet.
Finalen til VM i Argentina i 1978 mellem værtslandet og Holland. Kristeligt Dagblad skrev om slutrunden, men ikke om fodbold, men om faren ved at lave kritisk journalistik i værtslandet. Foto: AP/Ritzau Scanpix.

Da Danmark i går spillede deres første kamp i Qatar ved dette års VM, var det kun sjette gang, herrelandsholdet indtog verdensmesterskaberne i fodbold. Men turneringen har siden Danmarks debut været lig med fædrelandsfølelse og folkefest. Det har man kunnet læse i Kristeligt Dagblad gennem tiden.

Første gang Danmark kvalificerede sig til VM, var midt i ”fattigfirserne” og kort inden, ”kartoffelkuren” blev vedtaget. Måske netop af den grund blev to uger med god stemning sparket i gang, da det danske landshold løb på banen for at spille deres første kamp. Det mente en sognepræst, der i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad den 19. juni 1986 skrev: 

”Vi skal næsten tilbage til besættelsestiden for at finde en fællesskabsfølelse, som ligner den, vi har oplevet i disse juni-uger,” skrev en sognepræst i et debatindlæg på bagsiden af Kristeligt Dagblad den 19. juni 1986.

Den stemning gjorde sig ikke ligefrem gældende, første gang VM i fodbold blev afholdt i 1930 i Uruguay. Dengang blev turneringen ikke nævnt med et eneste ord i Kristeligt Dagblad. I 1950, da VM blev afholdt i Brasilien, blev en slutrunde nævnt – bare ikke i fodbold. VM i bueskydning skulle nemlig skydes i gang dagen efter finalen i Brasilien og fik mere omtale. 

Mange år senere havde fodboldgejsten endnu ikke indtruffet sig, men da VM blev afholdt i Argentina i 1978, havde danske medier dog sendt journalister af sted for at dække fodbolden, og det blev også til en artikel i Kristeligt Dagblad den 8. juni 1978. Artiklen handlede bare ikke om fodbold, men om faren ved at lave kritisk journalistik i værtslandet. 

På trods af den manglende interesse for VM inden Danmarks debut, havde interessen formået at vokse sig så stor ved Danmarks første VM i 1986, at det fik butikken Sportsmaster til at producere et lille køleskab, man kunne have stående ved siden af sofaen under kampene. Den 10. juni 1986 kunne man se reklamen for køleskabet i Kristeligt Dagblad med teksten: 

”Gi’ farmand et transportabelt VM-køleskab. Tænk hvis der blir mål lige i det øjeblik, han går ud efter noget koldt i køleskabet. Det er slet ikke sikkert, han nogensinde vil komme over det.”

Marc Rieper jubler efter scoring i kampen mellem Danmark og Saudi-Arabien til VM i fodbold i 1998.
Marc Rieper jubler efter scoring i kampen mellem Danmark og Saudi-Arabien til VM i fodbold i 1998. Foto: Morten Juhl/NF/Ritzau Scanpix.

Også i 1998, hvor Danmark for anden gang deltog i VM, spredte der sig en folkelig stemning i landet. En stemning, der særligt gjorde sig gældende blandt landets mænd. 

”Der er noget fascinerede ved den forvandling, der sker med mænd, når de er sammen om at se fodbold i fjernsynet. De er simpelthen ikke mere de samme. Kontrolassistenten mister kontrollen. Den administrerende direktør kan ikke administrere andet end sin øl og sit askebæger. Knap to timer varer det, og så kommer de tilbage varme og røde i kinderne,” skrev en læser den 16. juni 1998 i Kristeligt Dagblad.

Der er dog ikke kun eufori at finde i spalterne. I avisens leder kunne man samme år opleve  Kristeligt Dagblads daværende chefredaktør Erik Bjerager være forarget over den stemning, der var under VM, som han den 3. juli 1998 kaldte “den horrible mængde lummer, national selvglæde, der spindes på den rulle garn.”

Da Danmark for tredje gang deltog i VM i 2002, fyldte fodboldstemningen også. Men stemningen havde spredt sig fra familiefædre og administrerende direktører og ud i landet. På et plejehjem i Ribe havde man samlet ”et halvt hundrede plejehjemsbeboere og personale” for ”at mødes over fælles morgenkaffe, rundstykker snaps og Gammel Dansk, da Danmarks VM-landshold skulle møde Senegal i går morges.” Det stod der i avisen den 7. juni 2002. 

Fodboldstemningen fyldte så meget, at det fik Kristeligt Dagblad til at undersøge, om bryllupper blev udskudt eller aflyst den lørdag, hvor Danmark skulle spille mod England. Det kunne man dog i avisen den 14. juni 2002 læse, at de ikke gjorde.

Da Kristeligt Dagblad dækkede VM-slutrunden i 2010, hvor Danmark deltog for fjerde gang, var det især med fokus på alkoholforbruget blandt tilskuerne. 

”Vi har udviklet en ejendommelig alkoholkultur, hvor det er blevet uacceptabelt at takke nej, og det overrasker mig ikke, at det er mændene, der har svært ved at afslå alkohol – det er blevet en del af maskuliniteten. For eksempel er øl blevet helt synonymt med fodbold,” skrev en overlæge i avisen den 2. juli 2010. 

Danmark deltog for femte gang i slutrunderne i 2018, og når de i år spiller til VM for sjette gang, vil fodbold sandsynligvis ikke være synonymt med øl. Det er nemlig forbudt at indtage alkohol i forbindelse med kampene som tilskuer i Qatar.