Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Lørdagsmad

Der skal pyntes på ærten

De lidt kedelige bælgfrugter kan bruges til meget andet end falafel og hummus

Måske er der røget for meget indenbords hen over jul og nytår, eller kreditkortet er blevet noget slidt. Det kan også bare være tid til den såkaldte veganuary – altså en januar måned uden kød.

Der kan være mange grunde til at holde lidt igen i starten af det nye år, og det er her, at kikærterne kommer ind i billedet. For sådan nogle kan man næsten leve af, hvis der er overtræk på kontoen, kolesteroltallet skal ned, og man gerne vil have balance på mad-klima-kontoen efter en december med and og flæskesteg.

Som bønner og linser er kikærter bælgfrugter, der er fyldt med vitaminer, mineraler og ikke mindst proteiner. Så de er gode til at sikre en balanceret kost, hvis man ikke spiser kød, og de er også et alternativ til hvedemel, hvis man ikke tåler gluten.

Men ærligt talt, så er de efter undertegnedes mening ret kedelige i sig selv, og da januar kan være trist nok i forvejen, så skal der hjælpemidler til i form af krydderier, fantasi og farve. Der skal pyntes på ærten.

Kikærter er mest kendt for at være hovedingrediens i en hummus eller den lige så populære falafel, men man kan bruge dem på så mange andre måder, og man behøver ikke at købe dem i den tørrede udgave.

Den nemme version på dåse eller i karton kan sagtens bruges. Man kan købe kikærtemel eller lave det selv ved at blende et par håndfulde af de tørrede.

I Italien og Frankrig laver de en højt elsket slags fladbrød, som bliver kaldt socca, panelle eller farinata alt efter egnen.

Andre steder er det populært at friturestege kikærtekroketter, og kikærter er en fast hovedingrediens i mange sydeuropæiske supper.

De kan også indgå i den søde afdeling. Nogle bruger kikærtemel til kager med cacao og chokolade, og kogevandet fra kikærter, aquafaba, er et hit hos veganere, fordi det har mange af de samme egenskaber som æggehvide. Man kan faktisk lave marengs af det vand, som ellers normalt bliver smidt væk. Det er kun fantasien, der sætter grænser for kikærten. Her er to forslag, dels til snacks, dels til lidt anderledes og sundere pandekager.